Tanulmányi verseny biológiából

Biológia Tanárom, Horváth Krisztina Tanárnő a tavalyi év szeptemberében ajánlotta figyelmembe a keszthelyi Pannon Egyetem Georgikon Kara által meghirdetett biológia tanulmányi versenyt. Mivel szeretem a tantárgyat és sajnos a Kitaibel Pál versenyen már nem vehetek részt, révén 9-10. évfolyamosoknak írják ki, így beneveztem. Országos szinten jelentkeztek tanulók, összesen 306-an. A verseny 3 fordulóból állt, mindegyikben 25 kérdésre kellett válaszolnunk. A megoldásokat e-mailben kellet leadni. A fordulók összesen 63 ponton értem el. A döntőbe 31 diák került be, köztük én is.

A döntőre 2010. február 5-6.án került sor Keszthelyen. Pénteken délben indultunk el a Tanárnővel. Az idő kissé szeles volt, de szerencsére épségben megérkeztünk. A program az egyetem „A” épületében kezdődött. Rövid tájékoztatót kaptunk a Georgikon Karon folyó képzésekről és a biológiai jellegű kutatásokról. Ezután az Állattani preparátum gyűjtemény bemutatása került sorra. majd a Festetics kastélyt néztük meg. A kollégiumi szobánkat  közvetlenül vacsora előtt foglaltuk el.

A vacsora nagyon ízletes volt: marhapörkölt nokedlivel és savanyú káposztával. Este kísérőink elvittek minket egy kellemes szórakozóhelyre, a Steak Pedro House-ba a Balaton partra. 10ig ott múlattuk az időt, biliárddal, darts-al és pizza evéssel. Másnap reggel kicsit meglepődtem mikor kinéztem az ablakon és havas udvart láttam. A reggelit gyorsan lezavartuk; virslit kaptunk, amit ízlés szerint ketchupal vagy mustárral fogyaszthattunk. A megmérettetés 9 órakor kezdődött az egyetem „D” épületének egyik dísztermében. A feladatsor 45 kérdést tartalmazott és nem bizonyult könnyűnek. Megoldására másfél óra állt rendelkezésünkre. A verseny után leugrottunk a Balatonhoz, hogy kipróbáljuk a jég vastagságát J. Ezután ebéd következett. Az eredményhirdetésre a Díszelőadóban került sor. A díjakat Dr. Dublecz Károly, az egyetem dékánja adta át. A tesztsor kitöltésénél 20 pontot értem el, ez az összesített 23. helyhez volt elegendő. Nem vagyok elégedett, de valamennyire vigasztal, hogy 2 szakközépiskolás került csak a döntőbe, míg a többi ellenfelem végzős gimnazista volt. S végül is, ha a versenyt összességében értékeljük, mondhatjuk, hogy 306 versenyző között a 23. hely lett az enyém. Minden döntőben részt vett diák ajándékcsomagot kapott az egyetemtől, mely kisebb ajándékokat: pendrive-ot, telefontartót, 2000 Ft értékű könyvutalványt, 2010es naptárat és az egyetemmel kapcsolatos szóróanyagokat tartalmazott. A verseny két napja kellemesen telt, sok új kapcsolatot építettünk ki. Jövőre pedig természetesen visszatérek és igyekszem jobb helyezést elérni!

Végül szeretném megköszönni Tanáromnak, Horváth Krisztina tanárnőnek a remekül kidolgozott tanmenetet, mely alapján a felkészülésem zajlott.

Krasznay Sándor
11.T