Iskolánk, a Herman Ottó Szakképző Iskola, ahogy az iskola logójából is kiderül egy kastélyban és a hozzá tartozó kastélyparkban található. A kastélyt, Ernuszt Kelemen építtette az 1800-as évek végén – barokk stílusban. A kastélyhoz egy 3.5 ha kastélypark tartozik koros többségében lombos fákkal, cserjékkel. Az ősz feladatai közé tartozik ilyenkor a park télre való felkészítése.

A kastélypark emblematikus fája – Platán

Lombgyűjtés:

Ahogy a bevezetőben említettem a parkban nagyon sok nagyméretű lombhullató fa található, így nagyon sok feladatot jelent a lomb összegyűjtése. A lombgyűjtés a fafajoknak köszönhetően egy elhúzódó feladat, hiszen vannak, melyek korán hullatják lombjukat – kőris, juhar, de vannak melyek egész tavaszig képesek a lombhullatásra – platán, gyertyán.

A lombgyűjtés két területre koncentrálódik. A gyepfelületeknél az intenzíven használtaknál a felületekről a lombot folyamatosan gyűjtjük, hogy a park kontúrja, esztétikai értéke megmaradjon. A kevésbé használt gyepfelületeknél, cserjéknél, sövényeknél megtartjuk a lombot a természetes tápanyag-utánpótlás érdekében. A másik terület az utak és terek tisztítása. A laza szerkezetű utak tisztítása elengedhetetlen feladat, hiszen a szerkezetbe belerothadó lomb rontja annak szilárdságát és kátyúsodás alakul ki. A szilárd burkolatú utak tisztítása a csúszásveszély elkerülése és a balesetek megakadályozása érdekében fontos. A lomb további kezelése az újrahasznosítása érdekében a kertben komposztálásra kerül. A lomb gyűjtését kézi és gépi berendezésekkel végezzük. A lombfúvók nagy segítséget jelentenek a terek és utak tisztításánál. A gyepfelületről a lombgyűjtést gyűjtőkosaras fűnyírókkal segítjük, így a lomb aprítása is megtörténik egyben.

Téliesítés:

A fagyveszély elkerülése érdekében az öntözőrendszert és az ivó kutat vízteleníteni szükséges. Az öntözőrendszert sűrített levegővel átfújatjuk az ivó kutat víztelenítés céljából leeresszük. Fontos a parkban található tó téliesítésénél a szivattyú, szökőkút kivétele, tisztítása és száraz helyen történő tárolása.

A kerti bútorokat, padokat összegyűjtjük, száraz fedett helyre betároljuk. A sérült, javításra szorulókat a műhely raktárába elhelyezzük és a tél folyamán felújítjuk.

A fagyérzékeny balkonládás és dézsás növényeket a megfelelő kezelés után /tisztítás, növényvédelem/, fagymentes helyre szállítjuk és tároljuk.

A virágágyak téliesítésénél a fagyérzékeny hagymásokat, díszfüveket /kanna, díszfüvek/ kiszedjük, tisztítjuk és a megfelelő kezelés után, fagymentes helyen tároljuk. A virágágyakat felássuk, vagy télálló növénnyel beültetjük – árvácska.

Termésgyűjtés:

A parkban található növényekről különböző céllal terméseket és egyéb szárazanyagot gyűjtünk. Egyik ilyen cél, a virágkötők részére való gyűjtés, melyet a későbbiekben a virágkötők szárazkötészeti díszítő elemként használnak fel. Gyűjtünk – vadgesztenyét, makkot, törökmogyorót és az ősz különböző színeiben pompázó leveleket. A másik fontos cél a dísznövény termesztők számára a szaporítóanyag gyűjtés, melyből a tanüzem számára készítenek értékesíthető növényeket /juhar, gyertyán, törökmogyoró/.

Hende Tamás
kertész munkaközösség