Iskolánkban hagyományosan ünnepélyes műsor keretében emlékezünk meg nemzeti ünnepeinkről. Általában a tornateremben tekinthetik meg tanáraink, diákjaink az összeállítást. Tanulóink szívesen szerepelnek narrátorként, versmondóként ezen alkalmakon, esetenként zenés-táncos produkciókkal is fellépnek. A műsort mindig zenei betétek, kivetített videó részletek színesítikA jelenlegi járványügyi helyzet sajnos nem teszi lehetővé, hogy idén is hasonló módon ünnepeljünk. Az előre elkészített műsort így az osztálytermekben, a digitális táblákon levetítve nézhették meg a tanulóink egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretében. 

Arra gondoltunk, hogy eme különleges helyzetben kissé eltérünk a hagyományos forgatókönyvektől. Sokszor hallották már az ünnepélyeken, a tanórákon 1956 őszének fontosabb eseményeit, szereplőinek nevét. Most megragadtuk az alkalmat, hogy szűkebb hazánk, Vas megye, illetve Szombathely eseményeit bemutatva emlékezzünk meg a hősökről. Megemlítettük a fontosabb történéseket, s azon bátor emberek nevét, akik egy jobb jövő reményében akár életüket is kockára tették a közösség érdekében. 

Kettős cél vezérelt bennünket. Egyrészt így már nem csak „száraz” utcaneveket olvasnak, láthatnak a városban, hanem köthetnek hozzá hús-vér embereket, élettörténeteket, tragikus sorsokat. Másrészt szerettük volna felkelteni érdeklődésüket a helyi események irántesetleg egy családon belüli beszélgetés is közelebb hozhatja számukra a történelmet. Felvillantottunk emlékhelyeket is városunkban, melyeket a diákok akár fel is kereshetnek a későbbiekben. 

 

Mellékletek: 

https://youtu.be/amY5rD2Ye-c 

Szabó László Dezső: Október 23. – előadja: Nagy Róbert 

https://www.youtube.com/watch?v=MvmptGqmNxk  

Varga Miklós – Aki magyar, velünk tart ma