Könyvjelző
„Az ember a természet része,
így háborúja a természet ellen
szükségképp háború önmaga ellen.”
/Rachel Carson/

Tóth Andi: DOBD KI A SZEMETEST!
Hulladékcsökkentés
lépésről lépésre

Könyvtárban megtalálod a 504 T70 számú jelzet alatt.

Vannak dolgok, amelyekről unalomig sokat beszélnek, vagy épp ellenkezőleg, alig tudunk róluk ténylegesen bármit is. A „fenntartható fejlődésre” mint témára egyszerre igaz mindkét állítás, ezért át is siklanánk felette, amint túl vagyunk a kötelező körökön, hisz mi már hasznosítjuk a kávézaccot, lebomló szívószálat használunk, szelektáljuk a hulladékot, részt veszünk a fenntarthatósági témahéten, ki is pipálhatjuk önelégülten a feladatunkat, léphetünk tovább. Ez nem így van, mégis foglalkoznunk kell vele a mindennapokban, mert ez nem csak egy téma, a fenntartható fejlődés, a hulladékmentesség az életünket, az életre való lehetőségünket jelenti.

Abban az információ-zuhatagban, amiben manapság élünk, hajlamosak vagyunk gyorsan, felületesen olvasni. Dobd ki a szemetet! Hogyan? Ennek mi értelme van? Aha, „Dobd ki a szemetest!” De ennek tényleg nincs értelme. Hol tároljam akkor a szemetet, amit a családom termel, ha kidobom a kukát?

Mert szemetet kénytelenek vagyunk termelni… Vagy mégsem?

Tóth Andi gyakorlatias, jól felépített könyvet ad a kezünkbe, amely segít elindulni azon az úton, hogy (újra)felfedezzük a környezetkímélő praktikákat háztartásunkban, csökkentsük a hulladékunkat, átalakítsuk szemléletmódunkat, „kizöldüljünk”, ténylegesen tegyük hozzá a mi részünket a fenntartható fejlődéshez. (Ha lehet egyáltalán valami egyszerre fenntartható is meg fejlődő is.)

A könyv átfogja a háztartás minden területét, a csomagolásmentes bevásárlástól a spóroló konyhán át a szolid fürdőszobáig, a háromgyermekes szerző hitelesen kínál maga által is kipróbált, konkrét recepteket és megoldásokat szinte minden eldobható késztermék ellenében. Külön-külön fejezetet szán az alapanyagok leírásának és a lehetséges beszerzési forrásoknak, melyek segítenek eligazodni abban, hogy mit hol lehet megtalálni. Rengeteg könyvet és filmet is ajánl a témában, hogy ezzel is erősítse a komplett életmódváltásunkat. Így a „vedd meg-használd el-dobd ki” pazarló gyakorlat helyett az 5K szabály betartása már nem is tűnik lehetetlen vállalkozásnak.

1. Köszönöm, nem kérem. 2. Kevesebbel is beérem. 3. Kijavítom, tovább használom. 4. Külön gyűjtöm. 5. Komposztálom.

A szerző a hulladékcsökkentéssel nem kevesebbet ígér, mint hogy egészségesebb lesz a családunk, emellett jelentős anyagi megtakarításra tehetünk szert. Igazán motiváló erőként hat, ahogy minden fejezet végén kiszámolja, mennyit is takarított meg azzal, hogy egy környezetromboló szokását átalakította.

Ha te is felelősséget érzel a természet megóvásáért, a közös jövőnkért, akkor ez a könyv neked íródott, hogy átgondold, átértékeld és megváltoztasd szokásaidat.