Tíz éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legnagyobb környezeti kárral járó ipari katasztrófája, amikor átszakadt aajkai timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tárolójának gátja. A tíz emberéletet követelő szerencsétlenségben kiömlő, több mint egymillió köbméternyi erősen lúgos, maró hatású zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az ipari hulladék körülbelül 40 km2-en terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben.

 

A katasztrófát követően egy önkéntes Hermanosokból verbuválódott csapat 2010. október 16-án szombaton reggel 7 órakor 17 fő indult el az Ólmodi Önkormányzat által felajánlott mikrobusszal és két személygépkocsival, hogy eljuttassa a kámoni Karitász által összegyűjtött adományokat a devecseri Karitász központjába, és hogy egész napos munkájával segítse a kárfelszámolást, valamint a karitatív munkát.

 

Személyes tapasztalatként számoltak be arról, hogy a katasztrófa okozta kezdeti döbbenet utáni megindult kármentési akció, mekkora társadalmi és hatósági összefogással valósult meg.

 

A 17 fős csapat egy része vegyvédelmi kezes-lábasba bújva, gumicsizmában, szájmaszkkal, védőszemüveggel és vegyvédelmi védőkesztyűvel felszerelve iszaptakarításba kezdett az elöntött házaknál.

A kárfelszámolásban iskolánk tanulói egy olyan családi kertészetnek is segítettek, ahol a bajbajutott tulajdonosok nemcsak létfenntartásuk alapját, vállalkozásukat vesztették el a katasztrófában, de otthonuk lakhatatlanná vált, emlékeik, személyes tárgyaik is az iszap áldozatául estek.

A csoport másik része a Karitász központban a segélyszállítmányok fogadásában, szortírozásában, újraelosztásában vett részt.

 

A sok tekintetben – fizikai és lelki értelemben is – emberpróbáló munkában becsülettel helytálltak a Hermanosok!