ERDÉSZTECHNIKUS – 5 ÉVES KÉPZÉS

Mezőgazdaság és erdészet és a vadgazdálkodás területének 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairányok: Erdőgazdálkodás, Vadgazdálkodás.

Az erdésztechnikus az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás és a természetvédelem területén középfokú végzettséget igénylő munkaköröket, középszintű vezetői feladatokat lát el. Együttműködik a munkahelyi vezetőkkel, közreműködik a szakmai feladatok végrehajtásában, vállalkozók, beosztottak munkájának szervezésében, irányításában.

Ajánlott minden fiatal számára, aki nem munkának, hanem hivatásnak tekinti az erdei környezetben történő feladatok ellátását, képes szerteágazó tevékenységet végezni, szeret csapatban dolgozni és középvezetői feladatokat tud ellátni.

 

ERDŐMŰVELŐ-FAKITERMELŐ – 3 ÉVES KÉPZÉS

Mezőgazdaság és erdészet és a vadgazdálkodás területének 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

Az erdőművelő–fakitermelő olyan szakember, aki közreműködik az új erdők létrehozásában, az erdők ápolásában, nevelésében. Önállóan képes fakitermelési munkákat végezni. Kezeli a motorfűrészeket, erőgépeket, közelítő gépeket, rakodógépeket, erdészeti felkészítő gépeket. Segít a vadgazdálkodási munkákban is.

A szakképzettséggel rendelkező:

· felismeri a legfontosabb fa- és cserjefajokat;

· elvégzi a fakitermelés műveleteit;

· megoldja az erdőművelési feladatokat;

· képes vállalkozást indítani és működtetni;

· kezeli a motorfűrészeket és a motoros adaptereket;

· kezeli és karbantartja az erő- és munkagépeket;

· vadgazdálkodási berendezéseket készít;

· közreműködik a vadetetésekben.