Hallottatok már a Blue Monday-ről, azaz a Szomorú Hétfőről? Minden év januárjának a 3. hétfőjét nevezik így, mivel – állítólag – ez az év (egyik) legszomorkásabb, leglehangolóbb napja a szürke, ködös tél kellős közepén. Bár nem kimondottan azért rendeztük tegnap Bioteázónkat, hogy e mesterségesen kreált „világnapra” rácáfoljunk – amit persze nyugodtan tarthatunk alaptalan kitalációnak, ha gondoljuk -, még kedélyjavítóként is jótékony segítség lehet egy-egy mézes gyógytea, vagy épp finom süti.

Évek óta ilyentájt szervezzük diákjainknak a Bioteázót, hiszen a lassan lemerülő immunrendszernek nem árt némi felturbózás. Az ötlet és a megvalósítás java Csuk Zsuzsanna iskolavédőnőt dicséri, aki mellett idén Dr. Mihók Mónika iskolaorvos is segédkezett, illetve mézeivel újra ellátogatott hozzánk Kutschiné Naisz Ágota Kőszeg-hegyaljai méhész, őstermelő.

Az ötletes díszlet Zsuzsát dicsérte, ahogy a gyógyteák és a méz áldásos hatásait bemutató, dekoratív kiállítás is a háttérben. A teák közt felfedezhettük az elmaradhatatlan hársfa-, citromfű, bodza-, illetve a hideg áztatással készült csipkehús teát is. (Utóbbi esetében a vitamintartalom minél teljesebb megőrzése a cél.) A mézek is sikert arattak; teában, de mézes kenyérfalatkák formájában is megkóstolhatták az érdeklődők a különlegességnek számító gesztenye- vagy krémmézet (repcemézet) az akác- és a vegyes virágméz mellett. A sütifelhozatalt elsősorban különféle ízesítésű aprósütemények, kekszek képviselték, amelyekre a tea is jobban csúszik, csúszott.

Volt diákunk, aki megkérdezte, becsületkasszás-e a program. Nem, szokás szerint teljesen ingyenes volt a kóstolgatni, informálódni vágyóknak, sőt: repetázni is akárhányszor lehetett. Reméljük, akik ízleltek, ettek, ittak, nem bánták meg, és a következő hasonló alkalommal is élnek majd a lehetőséggel.

Köszönjük az IDB szervezésében segítő diákok: Szakály Luca, Hökkön Nikolett és Kristyán Gergő (9. KP) munkáját, illetve kollégistáinknak a tekintélyes mennyiségű csokis zabkeksz elkészítését.