Az iskolai könyvtárak nemzetközi világhónapjának keretében zajló könyvjelzőcsere programba kapcsolódott be iskolánk.

Az egész világról jelentkezett, közel négyszáz iskola közül a szlovéniai Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja iskola diákjaival cserélhették ki könyvjelzőiket 10. osztályos virágkötő diákjaink.

A könyvjelzőket virágkötészeti alapanyagok felhasználásával készítették el, melyek annyira megtetszettek a bledi partneriskola “könyvmolyainak” – “bookworms”, ahogy magukat jellemezték-, hogy kiállítást rögtönöztek belőle az iskolai könyvtár előtt. Az általuk küldött könyvjelzők, csakúgy, mint a bemutatkozó levelük is városuk és iskolai könyvtáruk iránti szeretetüket és kötődésüket tükrözte, ami mindannyiunk számára példaértékű lehet.

Virágkötőink alkotásai a lassan bekúszó karácsonyi időszakban arra ösztönözhetnek mindannyiunkat, hogy drága ajándékok utáni kutakodás helyett kipróbáljuk kreativitásunkat, és némi alapanyagból valami igazán személyeset készíthessünk szeretteinknek.

Egy könyvjelző nem a legfontosabb tárgya mindennapi életünknek, mégis: egy jó könyvjelző praktikus, eligazít, egy-egy jó példamondattal motivál, képeivel emlékeztet valami szépre, jó hangulatot sugallhat. Próbáljuk ki, készítsünk mi magunk is könyvjelzőt!

Szombathelyi Hajnalka

könyvtáros