A tegnapihoz hasonló szomorkásan ködszürke, esős napokon talán a szokásosnál is jobban esnek a melengető színek, ízek, illatok. Az energetizálás, az immunrendszer tél előtti felvértezése és az egészségtudatosabb táplálkozás propagálása jegyében szerveztük meg – első alkalommal – őszi kóstolónkat a kollégium előterében.

Mivel alig pár nappal járunk a rémiszt(get)ő Halloween után, a program dekorációját ehhez kapcsolódóan tervezte meg és készítette el a már megszokott ötletes módon és – itt most tényleg a szó szoros értelmében vett – szellemes kivitelezésben iskolánk védőnője, Csuk Zsuzsanna. Pókocskák, töklámpások, denevérek, sőt egy csontváz is riogatta a bátor falatozókat, mindezt csupa narancs, vörös, fekete színekben, mécses-/gyertyafényben.

A kóstolásra kínált édes és sós finomságok főként olyan szezonális zöldségekből és gyümölcsökből készültek, amelyek igazi vitamin- és ásványi anyag bombák, magyar alapanyagok. Aki ezeket választja ősztől akár kora tavaszig, sokat tett és tesz egészsége megőrzése vagy visszaszerzése, továbbá állóképessége fokozása érdekében.

Zsuzsa és Dr. Mihók Mónika iskolaorvos szemet-szívet-ízlelőbimbókat gyönyörködtető „terülj, terülj asztalkámat” varázsoltak ételeikkel diákjainknak. Készült többféle szendvicskrém: céklás, diós-zelleres, zsályás-mustáros-sütőtökös. A káposztás mini palacsinták, a zabpelyhes kéksajtos pogácsa és a sütőtökös-sonkás pite mellett desszerteknek sem voltunk híján: mandulás múmiaujjak, szörnyszemek (zabpelyhes-almás golyócskák, melyek ízeikben is a klasszikus kókuszgolyót idézték), mogyorós mókus kellette magát. Természetesen több tepsi sütőtök is sült, ami frissen, forrón valódi tápláló csemege.

A legnépszerűbbek a mókusok és a szörnyszemek voltak, de gyorsan fogytak a pitefalatkák is.

Arra biztatjuk a hermanosokat, hogy ha a jövőben lesz még hasonló alkalom, legyenek bevállalósabbak. Próbáljatok nyitni az új, talán első kóstolásra szokatlan(abb) ízek irányába is! A sok mesterségesen felturbózott ízű, tartósítószerekkel és aromákkal teletömött „műanyag” étellel szemben adjatok esélyt a valódi, élő ételeknek – legalább egy kóstolás erejéig.

Jó hír: az ízlésünk folyamatosan alakul, változik, jobb esetben finomodik az idő múlásával. Elképzelhető, hogy az emlékeidben nemszeretem bébipapiként rögzült sütőtök több éves kihagyás után újra ízlelve a felfedezés és a jééé, ez mégis csak ehető, sőt: finom örömteli élményével ajándékoz meg.

Ha jót eszel, jót teszel – elsősorban magaddal, magadnak…

Köszönjük a program megvalósításába fektetett sok-sok energiát és időt, főként Zsuzsának, továbbá három diáksegítőnk – Ezüst Tűzvirág (11. DVi), Káldi Janka Ágnes és Rozmán Erik (11. EV) közreműködését.