Iskolánk volt tanulója, Stummer Gergő aranyérmet nyert a pekingi “Flower Port Cup” kertépítő világversenyen

A magyar kertépítő csapat, a SkillsHungary válogatott tagjai, Homokay Ádám és Stummer Gergő aranyérmet nyertek a pekingi “Flower Port Cup” kertépítő világversenyen. A csapat a kínai Skills szervezet és a kínai kertépítő szövetség meghívására érkezett a nagyvárosba 2019. április 22. és 30. között, hogy a legjobbakkal mérjék össze tudásukat.

A versenyen 16 csapat versenyzett, 14 kínai, valamint az angol és a magyar Skills válogatott, akiket Gódorné Hazenauer Zita szakértő kísért. A bajnokság szerkezetét tekintve a szakmák világbajnokságának megfelelő WorldSkills szabályrendszer előírása szerint zajlott, a pekingi Flower Port parkban. A több, mint százezer dísznövénnyel büszkélkedő lenyűgöző helyszín a helyiek és a turisták körében is igen népszerű, kiváltképp tavasszal, a virágzás idején.

A versenypárok négyes csoportokban dolgoztak, minden nap más-más feladatokkal kellett elkészülniük. A közel négynapos versenyen egyebek mellett a magyar csapatnak szárazon rakott támfalakat, vízarchitektúrát, falazatokat kellett kialakítani, valamint három dekket és ötfajta burkolatok különböző méretekben, továbbá a növényültetés és gyepszőnyegezés is a feladat része volt.

Homokay Ádám kiemelte, hogy a második versenynapon olyan új építési technikát próbált ki, ami hasznos lehet a világbajnokságon. Nagy élmény volt, hogy egy-egy problémára sikerült megtalálni a legjobb megoldást – fűzte hozzá. Stummer Gergő a versennyel kapcsolatban elmondta: több akadályt kellett átlépniük és észrevették, hogy ez akár erősségünk is lehet a későbbiekben. Nem csak a szakértők, de a nézők szeme is folyamatosan rajtuk volt, minden mozdulatukat figyelték – tette hozzá.

Forrás: MKIK

Fotó: Gódorné Hazenauer Zita