A Nemzeti Emlékezet Bizottsága – szakmai partnerei és támogatói közreműködésével – azzal a céllal szervezte meg egy országos megemlékezéssorozat részeként a „Sorsfordítás. A paraszti társadalom felszámolása 1945–1962” című tanulmányi versenyt, hogy a magyar nép történetének ezt a meghatározó folyamatát jobban megismertesse a diákokkal.

A vetélkedő 1. fordulójának feladatait az interneten oldhatták meg a versenyzők. A 2. fordulóba azok a csapatok jutottak be, amelyek legalább 50 százalékos eredménnyel töltötték ki a feladatlapokat. A vetélkedő 2. fordulójába jutott csapatoknak egy önálló kutatómunkán alapuló projektfeladatot kellett elkészíteniük. Iskolánk két csapattal nevezett a versenyre:

Vasi Földmívesek: Homlok Bálint, Virág Noémi (11. KP)

Vasököl: Bokor Péter, Istenes Tamás (11. KP)

Mindkét csapat továbbjutott a 2. fordulóba és elkészítette prezentációját Vasszécseny termelőszövetkezeteiről illetve a faluban lezajlott kollektivizálási folyamatról.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága és a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete 2019. április 23-án az Országház Kossuth-termében rendezte meg a verseny döntőjét. Az első forduló közel ötven csapatából a döntőbe tízen jutottak be, köztük iskolánk „Vasököl” csapata. A színvonalas megmérettetés keretében 5 perces előadást kellett tartaniuk a prezentációjukhoz kapcsolódva, egy történelmi szituációban meggyőző érveket kellett felsorakoztatniuk, valamint interaktív kvízjátékban is kipróbálhatták magukat. Bokor Péter és Istenes Tamás az összesítésben az előkelő 3. helyen végzett, gratulálunk nagyszerű eredményükhöz!

http://www.sorsforditas45-62.hu/hirek/60/A+kisv%C3%A1rdai+%E2%80%9EElvt.htm

Takácsné Kovács Vera
felkészítő tanár