Töpörtyűk napja,

vagyis a leendő 9.-esek első napja a Hermanban

Immár 3. alkalommal rendeztük meg iskolánkba érkező 9.-es diákjaink számára a Töpörtyűnapot, azaz egy játékos-ismerkedős délelőttöt, amelynek a keretében alkalmuk nyílt a tanulóknak egy kicsit megismerni egymást, az osztályfőnöküket, az iskola területét és a sajátjukon kívül itt tanított más szakokat is.

Miért hívjuk „töpörtyű”-nek a kilencedikeseinket? Mert olyan kicsik, mint a jól kisütött töpörtyű. Meg azért is, mert az októberi avatójukon, majd egy falatka töpörtyű elfogyasztásával és az esküszöveg elmondásával válnak teljes értékű hermanos diákká.

De térjünk vissza a Töpörtyűk napjához, nézzük meg, mi minden történt ezen a programon! A diákok reggel a kastély előtt gyülekeztek, majd az IDB nevében Szabó Ákos köszöntötte őket. Ezt követően az osztályok elvonultak a saját termükbe, ahol kötetlen beszélgetések és játékos feladatok keretében ismerkedtek a diákok egymással és az osztályfőnökükkel.

Egy rövid kis szusszanás után iskolai „akadályversennyel” folytatódott a program. Az osztályok kisebb csapatokra bomlottak, menetlevelet kaptak és ennek alapján kellett 7 különböző állomást felkeresniük és itt különböző feladatokat teljesíteniük. Az egyes állomások az iskolákban tanított szakmákat ismertették meg a tanulókkal játékos formában: így például a parkosoknál növényeket, a környezetvédőknél különböző állathangokat kellett felismerni, a labdarúgóknál kapura lőttek, a dísznövényeseknél a CC-kocsival lehetett szlalomozni, de talán az erdész-vadászok állomása nyerte el legjobban a diákok tetszését, ahol kóstolás alapján kellett eldönteni, melyik kolbász készült vadhúsból. A vetélkedő egy sport- és iskolatörténeti totó kitöltésével zárult.

Dél körül a diákok a parkban álló óriási platánfa árnyékába húzódva izgatottan, de kissé kimerülve várták a pontszámok összesítését és az eredményhirdetést.

A Töpörtyűnap zárásaként Szabó Ákos, az IDB elnöke és Posár Judit tanárnő gratulált a győztes 9. DVi osztálynak, majd átadta minden résztvevő csapatnak az oklevelet és egy kis édességcsomagot.

2018. augusztus 30.