Szombathely város rendezvényei közül kiemelkedik és a legrégebbi hagyományokkal rendelkezik a Savaria Floriadae Virágkötészeti Verseny, amely ebben az évben 29. alkalommal került lebonyolításra. Szervezője a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző iskola. A versenyt 2018.04.06-08. között rendeztük meg.

Az előkészület mér előző év tavaszán elkezdődött. Sikeres pályázatot nyújtottunk be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Nemzeti Tehetség Programján keresztül a XXIX. Savaria Floriadae verseny megszervezéséhez. Ez adta a legnagyobb segítséget a rendezvény színvonalas megrendezéshez.

Az idei évet a versenykiírás elkészítésével, előválogatóval, és a zsűri szervezésével kezdtük. A döntőt megelőző hetekben végeztük a legtöbb munkát: az étkezés és szállás biztosítását, a kísérőprogramok szervezését, a versenyhelyszín előkészítését, a növényanyag beszerzését, és az ajándéktárgyak vásárlását. Az előkészületek a jó szervezésnek köszönhetően gördülékenyen zajlottak.

Az országos verseny témája: „Tavaszi virágeső”.

Az egyéni feladatok az alábbiak voltak: 1: tűzött menyasszonyi csokor, 2. alkalmi ruhadísz, 3. ernyődísz.

A verseny és a többi rendezvény helyszíne a tanügy épülete, az üvegház (egynyári-, balkon – és fás szárú növények kiállítása és várása) és a legfontosabb helyszín a tornaterem, ahol a versenymunkák készültek el és váltak láthatóvá az Érdeklődők számára.

Felhívásunkat eljuttattuk az összes hazai kertészeti szakképző iskolába és külföldi társintézményekhez is. Ennek eredményeként hat hazai iskola jelezte részvételét, amit örömmel fogadtunk. Két külföldi iskolából is vártunk versenyzőket: Malinovó és Karva.

Egyik fő célunk minden évben, hogy ne az anyagi lehetőségek döntsék el a végeredményt. A tanulók kézügyessége kreativitása és felkészültsége adja a helyezéseket. Támogatóink segítsége lehetővé tette, hogy minden résztvevő számára (EU verseny konform – módon) azonos versenyfeltételeket biztosítsunk a virág alapanyag egységes mennyisége és minősége révén.

A verseny zsűrijét, a versenyző diákokat és kísérőket térítésmentesen a kollégiumunkban szállásoltuk el és ingyenes étkezésben részesültek. Sok támogatónk van Szombathelyen, Vas megyében és a Dunántúlon. A kisebb –nagyobb kertészeti cégek feladatuknak tekintik a fiatal virágkötők támogatását.

Legnagyobb támogatóink:

 • Földművelésügyi Minisztérium
 • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
 • Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
 • Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete

A verseny „nulladik” napján előkészítettük a helyszínt, a növényanyagot, és a versenyzők megérkeztek iskolánkba. Az első napon a diákok elkészítették a versenyfeladatokat, kísérőtanárok pedig szakmai úton vettek részt Szlovéniában.

A szombati napon a gyönyörű, virágalapú művészeti alkotásokkal, installációkkal teli tornateremben zajlott az ünnepség. Előbb Dr. Puskás Tivadar polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, majd Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője mondta el nyitó beszédét. Ezt követően Gulyás Andrea közigazgatási Államtitkár Asszony értékelte a rendezvény fontosságát. A szakmai zsűri értékelését Boros Attila a VVVMSZE vezette föl. Nagy örömünkre rajtuk kívül számos országos és helyi közjogi méltóság is megjelent, így a tornaterem teljesen megtelt.

Háromnapos programunk komoly sajtóértéket jelentett intézményünknek és reklámlehetőséget támogatóinknak: a Szombathelyi Tv is foglalkozott versenyünkkel, az írott médiában is (Vas Népe) cikk jelent meg. Igyekeztünk kihasználni az internet adta lehetőségeket és rengeteg meghívó, szórólap is kibocsátásra került. Színes, színvonalas programokkal igyekeztünk rendezvényünk iránt az érdeklődést fokozni: szerepeltek aerobikos táncosok, hangszeres fellépők, valamint kóruselőadást, szakmai élménybeszámolót is láthatott és hallhatott a közönség. Iskolánk diákjai irodalmi műsorral készültek. A hívő emberekre gondolva vasárnap délelőtt a hagyományos „teltházas” római katolikus szentmisére is sor került.

A belépés díjtalan volt, minden látogatónk a sok szép kultúrélményen túl ajándék növénnyel is távozhatott.

A legeredményesebb diákok az idei évben:

Tűzött menyasszonyi csokor kategóriában:

 1. helyezett: Borbélyova Svetlana, Malinovó
 2. helyezett: Kató Szabolcs Áron, Baja
 3. helyezett: Horváth Fanni, Szombathely

Alkalmai ruhadísz kategóriában:

 1. helyezett: Borbélyova Svetlana, Malinovó
 2. helyezett: Kató Szabolcs Áron, Baja
 3. helyezett: Fabianova Monika, Malinovó

Tavaszi virágeső ernyődísz kategóriában:

 1. helyezett: Borbélyova, Svetlana, Malinovó
 2. helyezett: Bősze Eszter, Szombathely
 3. helyezett: Kató Szabolcs Áron, Baja

Egyéni összetett kategóriában:

 1. helyezett: Borbélyova, Svetlana, Malinovó
 2. helyezett: Kató Szabolcs Áron, Baja
 3. helyezett: Horváth Fanni, Szombathely

Az iskolák közötti csapatversenyben elért eredmények:

 1. helyezett: Stredna Obrodna Skola, Malinovo
 2. helyezett: Herman Ottó Szakképző Iskola, Szombathely
 3. helyezett: Veres Péter Szakképző Iskola, Győr

Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek, segítőnek, támogatónak, látogatónak, hogy jelenlétével, munkájával segített megvalósítani ezt a számunkra oly értékes programot.

Szombathely, 2018.07.20.

Seres Györgyi