Április végéhez közeledve kollégiumunk vezetője felvetett egy, már lassan 15 éve szunnyadó programot: Állítsatok májusfát a hermanos lányoknak! Nagyon tetszett nekünk, fiúknak az ötlet, rögtön a megvalósításán gondolkodtunk.

Első kérdés: Honnan szerezzük a fát? Mivel iskolánkban erdész-, vadászképzés is folyik, hamar megoldódott a problémánk.  Igazgató úr és a munkaközösség felajánlott egy fát a gyakorlókertből.

Elérkezett a faállítás napja. Mindenki izgatott volt a különleges feladattól. Tanórák után a gyakorlókertbe mentünk, hogy szaktanár irányításával kivágjuk a fát. A sikeres döntés után lehántottuk a kérgét, fel is díszítettük szalagokkal, a koszorút is megkötöttük rá.

A fa behozatalához már többen is jöttek segíteni, mert természetesen a legnagyobb fát választottuk. A kastély mögé rejtettük, aztán lepihentünk, és vártuk a takarodó utánra megbeszélt időpontot, hogy Tánczos tanár úr vezetésével elkezdhessük a fa felállítását. Ez a művelet már nehezebbnek bizonyult, mivel eleredt az eső, minden csupa sár volt, mi is. De nekünk ez sem jelentett akadályt!

Munkánk eredményeként hamarosan szilárdan, egyenesen állt a májusfa.

Nagyon jó csapatmunka volt, részt vett benne minden végzős kollégista fiú: a labdarúgók, a vadászok, a parkosok, a környezetvédők. Emlékezetes éjszaka, felejthetetlen élmény volt mindannyiunknak!

Nagy elismerést jelentett a lányok mosolya, kedves szava, tanáraink dicsérete és minden iskolánkba látogató elismerése.

Remélem, sikerült felélesztenünk egy már-már feledésbe merült hagyományt a Herman Ottó Kollégiumban.

Szabó Ákos
KDB-, IDB-elnök