Az elmúlt szombaton iskolánk diákja, a 9. Vi osztályba járó Zsigrai Vanessza Bella nagyszerű eredményt ért el Balatonbogláron az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny humán tantárgycsoportos döntőjében: országos 5. helyen végzett. Gratulálunk Vanesszának; külön köszönjük a szorgalmát, lelkesedését és kitartását, a sok-sok befektetett időt és energiát, amelyet erre a megmérettetésre fordított.

A verseny, amely háromfordulós volt (iskolai, regionális és országos döntő), előre megadott témákra/témakörökre összpontosított mind a magyart, mind a történelmet illetően.

Az alábbiakban Vanessza rövid beszámolóját olvashatjuk:

„Az utolsó körben, a döntőben a regionális fordulók legjobbjai vettek részt, a 20 meghívott versenyzőből végül is 19-en utaztunk el Balatonboglárra. Elég erős mezőnyben találtam magam, ráadásul a korábbi, írásbeli fordulók után itt már írásban és szóban is szerepelnünk kellett.

Az írásbelit (számítógépes teszt) éreztem nehezebbnek, hiszen itt történelemből három nagy korszakot (reformkor, dualizmus, a két világháború) kellett fejben tartanom, plusz magyarból Radnóti Miklós életét, pályaképét, költészete főbb jellemzőit és a Levél a hitveshez című verse értelmezését. Akadtak olyan kérdések, amelyek bizony kifogtak rajtam.

A szóbeli versenyrész ugyanakkor jól ment: itt azt az előzetes feladatot kaptuk, hogy bújjunk egy 19. századi ismert személyiség bőrébe, és képzeljük el magunkat egy állásinterjú helyzetben. A megpályázott pozíciót is nekünk kellett kitalálnunk: vajon az illető hogyan, mikkel győzné meg az interjúztatókat (a zsűrit), hogy ő a legalkalmasabb az adott munkakör betöltésére. Én Kossuth Zsuzsannává „váltam”, aki Kossuth Lajos húgaként fontos szerepet játszott az 1848-49-es szabadságharc időszakában a katonák egészségügyi ellátásában. Aktívan kivette részét a csataterek sebesültjeinek sürgősségi ellátásából, szükségkórházakat hozott létre, később a kormányzó Kossuth a magyar honvédcsapatok országos főápolónőjévé is kinevezte. Nem volt könnyű élete, sok magánéleti sorscsapás érte, politikai okokból emigrálni is kellett, de igen erős és elszánt asszony volt, akit egy vezető ápolónői állásra „jelentkeztettem”. A szóbeli szereplésem nagyon jól sikerült, maximum pontot értem el.

Így az összesített pontszámok alapján végül 5. lettem. Ezen szép eredmény elérésében nem csak nekem volt szerepem, hanem felkészítő tanáraimnak is. Köszönöm Mukics Zita tanárnő és Tóth Tamás tanár úr bizalmát, segítőkészségét és odaadását, Tóth Tamás tanár úrnak külön még azt is, hogy elkísért Balatonboglárra.”