Évekig tartó felkészülés, napi nyolc óra gyakorlás, stresszkezelés és folyamatos önképzés. Mentor és mentorált kapcsolatáról meséltek a tavalyi WorldSkills szakmai verseny magyar résztvevői, köztük a volt hermanos Takács Dani is. – írja a hvg.hu oldal.

Munkaerőpiaci előnyre és nemzetközi tapasztalatokra egyaránt szert tesznek azok a fiatal szakmunkások, akik részt vesznek a kétévente megrendezett WorldSkills versenyen. A fiatalokat szakértők választják ki és tanítják be. Az igazi mester és tanítvány-kapcsolat kialakulásának elsődleges szempontja, hogy a jelölt szakmailag felkészült, elhivatott és mentálisan terhelhető legyen.

„Országos szakmai ifjúsági versenyeken próbáljuk felfedezni azokat az átlag feletti tudású tehetségeket, akik képesek még minket is meglepni” – magyarázza Boros Attila virágkötő mester, a tavalyi WorldSkills egyik szakértője. Ő 2010 óta foglalkozik tehetséges fiatalok kiválasztásával, tanításával.

Takács Dániel 16 éves volt, amikor megláttam az egyik munkáját, és rögtön tudtam, hogy őt kell választanom. Ennek lassan öt éve, azóta együtt készülünk a különböző hazai és külföldi virágkötészeti versenyekre”

– meséli Attila.

Dániel egyébként egy Sárvár melletti kis faluban nőtt fel, ahol zöld rengeteg vette körül, erdész édesapjával sokat kirándultak ott. A virágok már kicsi kora óta érdeklik: az első magokat a nagymamája kertjébe vetette el. Attila és Dániel közös munkájának gyümölcse tavaly érett be: a tanítvány a negyedik helyet szerezte meg Abu Dzabiban.

A felkészülés

A megfelelő jelöltek kiválasztása után indul az aprólékos szakmai munka. „A versenyzők sokszor jobb virágkötők, mint én: van olyan feladat, amit nem is tudnék megcsinálni, vagy nem úgy, mint ők – magyarázza Boros Attila. – Én viszont abban segíthetek nekik, hogyan legyenek még tökéletesebbek. Szépen mutatnak a virágkötészeti alkotások a képen, de amikor meg kell kötni, jól jönnek a szakértő fortélyai.” Mint mondja, ő csak a szakmai iránymutatást adja, a többi a mentoráltján múlik. Összedolgoznak, és úgy alakítják a felmerülő ötleteket, hogy azok tükrözzék a versenyző stílusát, ugyanakkor nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Attila időközben maga köré gyűjtötte egykori versenyzőit is, akik az élményeiket, a tudásukat megosztva szintén segítenek a felkészülésben.

„Számomra az jelentette a legnagyobb problémát, hogy beosszam a feladatokra előírt időt, és kezeljem a váratlan helyzeteket. Hogy küzdjek akkor is, ha valami nem megy” – meséli a virágkötő Takács Dániel. Bevallása szerint a technikai fortélyok nála zsigerből jönnek, ennek ellenére szereti aprólékosan átbeszélni a munkafolyamatokat, mert az biztonságérzetet ad neki.

„A felkészülés alatt folyamatosan gyakoroltam az egyik virágpiacon. Otthon kigondoltam, megterveztem egy-egy alkotást, majd a piacon egymás után többször is elkészítettem. De egyetlen feladatnak akár tízszer-tizenötször is nekifutok, amíg tökéletes nem lesz”

– meséli.

A cikket teljes terjedelmében a hvg.hu oldalon olvashatják el >>>

Forrás: hvg.hu
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara/ Hatlaczki Balázs