A 11. KP-sek osztályfőnöki óráját a héten vendégelőadó édesítette meg. Egyik diákunk édesanyja, Kutschiné Naisz Ágota méhész, őstermelő látogatott el hozzánk kőszegdoroszlói, immár harmadik generációs családi méhészetük (Naisz Méhészet) képviselőjeként. Lánya, Virág közreműködésével Ágota érdekes, tartalmas órát tartott.

A méhek, ezek a szorgos kis csodalények szervezetten és fáradhatatlanul munkálkodnak kincsükön: a teljesen természetes, tápanyagokban bővelkedő, egészségmegőrzésünkben is fontos szerepet játszó mézen. Végigkövethettük a mézkészítés folyamatát rügyfakadástól lombhullásig, sőt, megtudtuk: a méhész télen sem pihen, ilyenkor is akad előkészítő, karbantartó munkája bőven. Szóba kerültek a méhek egyik fő ellenségének számító atkák, az ellenük való védekezés lehetőségei, illetve sok-sok képet láthattunk pörgetésről, kaptárakról, a „szkafanderbe” öltözött méhészekről, munka közben.

Ami külön elgondolkodtató volt, hogy milyen meghatározó szerepet töltenek be a méhek az egészséges ökoszisztéma és a biológiai sokféleség fenntartásában. Ágota Einstein szavait is idézte: „Ha a méhek eltűnnek a Föld színéről, az emberi faj csupán négy évvel éli túl.” Megnéztünk egy, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által készített kisfilmet is, amely szépséges képekkel, jól követhetően illusztrálta, egészítette ki Ágota előadását.

Külön öröm olyan szakemberrel találkozni, közelebbről megismerkedni, akinek nem csupán munkája, de családi öröksége, szívügye is az, amivel foglalkozik, és ezt sugallja minden mondata. A hamisított, „bóvli” kínai és egyéb beazonosíthatatlan összetételű mézek forgatagában érdemes és szükséges is a minőségre fókuszálni, és amennyiben lehetőségünk van rá, magyar termelői mézet választani teánk, kávénk édesítőjeként, de akár sütisütéskor is, hiszen így biztos, hogy minden mesterséges adalékanyagtól mentes táplálékkal tiszteljük meg szeretteinket, magunkat.

Végül persze a várva várt kóstolgatás sem maradt el. Az akácmézet, a mi vidékünkön, a Kőszeghegyalján begyűjthető helyi különlegességet: a gesztenyemézet és a selymes, krémes állagú repcemézet is megízlelhettük.

Köszönjük szépen Ágotának és Virágnak a lehetőséget, a sok hasznos információt, no és az ízeket.

A téma iránt érdeklődőknek az iskolánkban működő méhész szakkörhöz való csatlakozást, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kisfilmjeit és – a könnyedebb szórakozás kedvelőinek – a Mézengúz (Bee Movie, 2007) című amerikai animációs filmet is ajánljuk. És, ami a lényeg: édesítsétek meg az ételeiteket, az életeteket minőségi mézekkel (piacokon, őstermelőktől, vásárokban beszerezhetők), amikor csak tehetitek.