Ősszel az Olad Városrészért Egyesület Szombathely város segítségével második alkalommal hirdette meg a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola végzős, parképítő szakos diákjainak a zártkörű tervtanulmányi pályázatot.

A feladat az volt, hogy az Oladi lakótelep zöldterületeinek magújítására dolgozzanak ki terveket.

A Kodály Zoltán utca 10-12. és a Nagy László utca 2-6. számú házak határolta területek voltak a pályázat tárgyai. Az elhasználódott területek, játszóterek kreatív újragondolásában Szombathely főkertésze és a Szompark műszaki és kertészeti vezetője is a diákok segítségére volt. Az eredményhirdetésen Hegedüs László, az Olad Városrészért Egyesület elnöke kiemelte: példaértékű összefogás eredménye született meg.

A kiírt határidőre több pályaművet adtak be, amelyekből a felkért szakmai zsűri, Tubolyné Balázs Nóra, Szombathely főkertésze és Hegedüs Eszter, a Szompark műszaki és kertészeti vezetője három munkát emelt ki és díjazott.

A pályamunkák közül első helyezést ért el a Czvitkovics Norbert – Tamás Martin – Gangel Róbert alkotta csapat. Második lett a Pap Levente – Wagner Rebeka alkotta páros, a harmadik helyezett pedig az Esztergomi Zoltánné – Esztó Brenda – Rihter Nóra trió lett.

Hegedüs Eszter kiemelte, hogy a fiatalok a feladathoz kreatívan álltak hozzá, munkáikon jól látszik, hogy már lassan végzős hallgatók.

A nyertes pályázatokban a diákok játszóteret és pihenőparkot is megálmodtak. A cél az volt, hogy mindenképp illeszkedjen a lakótelepi miliőbe, és emelje az emberek komfortérzetét. A pihenőparkba a meglévő fák mellé újabb növényzetet ültetnének, padokat, sakktáblát helyeznének. Így valódi közösségi parkként funkcionálna a jelenleg elhagyatott terület. Arra nagyon figyeltek a tanulók, hogy ember- és környezetbarát anyagokkal dolgozzanak, és minél szélesebb körben (kisgyermektől az idősekig) használható parkokat tervezzenek. A diákok tervei, ötletei a felújítás megvalósítása esetén jó kiinduló alapként szolgálnak a szakembereknek.

Hegedüs László hozzátette: az előző tanévben kiírt pályázat, a Kodály Zoltán utca 18-24. és a Nagy László utca 1-7. alatti házak közötti zöldterület pihenőparki funkciójának megvalósulása jó úton halad, ugyanis Rettegi Attila képviselő úr az ez évi keretéből támogatja a megvalósítást.

A diákok munkáiból a szakképző iskola előterében kiállítás is nyílt. Az Olad Városrészért Egyesület a Bartók Béla Lakásfenntartó Szövetkezettel együtt azt tervezi, hogy az érintett lakóközösségeknek is bemutatja az elkészült pályaműveket.

(vaol.hu)

A díjátadón készült képek itt megtekinthetők >>>