A BGA Zrt. pályázati támogatásával két hetet töltött iskolánkban a velünk sokban azonos profilú, karvai szakképző iskola öt tanulója egy kísérőtanárral. Célunk az volt, hogy bemutassuk az anyaország kertészeti kultúráját, kertészeti szakképzését és a régióban működő cégeket, vállalkozásokat. Emellett a tanulók részt vettek iskolánk diákjaival közös gyakorlatokon parképítés, dísznövénykertészet és virágkötészet témakörben egyaránt. A két hét alatt közel 100 tanulónkkal dolgoztak közösen vagy tettek látogatást valamely cégnél. Az iskolában kipróbálhatták ügyességüket műszaki gyakorlaton, térköveztek és sírbeültetést végeztek parképítő gyakorlaton, mindenszenteki díszeket készítettek virágkötészeten, táptalajt főztek a mikroszaporító laboratóriumban és növényházi dísznövények szaporítását végezték az üvegházban.

A tervezett külső helyszínek mindegyikébe eljutottunk. Bejártuk Szombathely és közvetlen környékének kertészeti vállalkozásait, üzemeit. Jártunk a Prenorban, a Kiss kertészetben, a Perint kertben és Parti kertben. A szombathelyi virágboltok meglátogatása után felkerestük a Florent virág-nagykereskedést és az ausztriai Bella Flora kertészeti centrumot, amelynek színvonala számunkra is követendő példa.

A régió egyik legnagyobb évelőkertészete az Őrségben fekvő Zsohár Kertészet mellett az Őrségi Nemzeti Parkot és a vidék régi értékeit bemutató Pityerszert is megtekintettük. Egy másik nap felkerestük a térkőgyártásban érdekelt Leier gyárat, majd a Balaton-felvidéken egy golfpályát és a keszthelyi Festetich-kastély kertjét is.

Az utolsó gyakorlati napra szervezett virágkötészeti bemutató alkalmával Szentpéteri Szabolcs nemzetközi hírű virágkötő mester tartott gyakorlatot a karvai diákoknak, ahol mindegyikük egy színvonalas kötészeti díszt készített. Ezt egy kötészeti bemutató követte, ahol már az iskola összes virágkötő tanulója érdeklődve figyelte a mester munkáját.

A közös gyakorlat eredményeként a karvai tanulók betekintést nyerhettek önálló kertészeti vállalkozások működésébe, cégek, üzemek strukturális felépítésébe, üzemrészek együttműködésébe és a vezetők munkájába. Az ausztriai látogatás egy további nézőpontot is biztosított a tanulók számára.

Olyan gépekkel ismerkedhettek meg, amelyek a hazai kertészeteknél alapgépnek számítanak, de olyan gépet is kipróbálhattak, amellyel eddig még nem találkoztak.

A közös munka során megfigyelhették a nálunk honos tanár-diák kommunikációt, kapcsolatokat, a virágkötő gyakorlatokon kialakult barátságos légkört.

Összességében sikerrel zárult a pályázat, mindkét iskola, sok tanuló és jónéhány kolléga sok tapasztalattal gazdagodott, és bízunk a program folytatásának lehetőségében.

További képek a képgalériában >>>