Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából
2016. október 21.

A Kormány – az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében – a 2016. évet emlékévvé nyilvánította. A szabadságharc hőseinek emlékezete csak akkor maradhat fent, ha történetüket továbbadjuk.

Ünnepi műsorunkban ezért a helytörténetre, azaz 1956 forradalmának és szabadságharcának szombathelyi és Vas megyei eseményeire helyeztük a fő hangsúlyt.

A Rákosi-rendszer sokak kritikáját, ellenérzését kiváltotta. Voltak, akik úgy érezték, ki kell törni az elnyomásból. Megtudtuk, hogy Szombathelyhez két gépeltérítés története is kapcsolódott 1956-ban. A forradalmi események tekintetében Vas megye a csendesebb megyékhez tartozott, de 1956 októberének utolsó napjaiban sorra alakultak a munkástanácsok. Dr. Welther Károly ügyvéd lett Szombathelyen a 16 tagú Nemzeti Bizottság elnöke. Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról évtizedekig nem lehetett nyíltan beszélni. Sok családnak azonban megvan a saját története: belehallgattunk Török Miklós Tanár Úrral készült interjúba is. Büszkék vagyunk rá, hogy Magyarország talán első 56-os emlékhelye Szombathelyen készült. Bánó István erdőmérnök, a Kámoni Arborétum vezetője, 1957 tavaszán 54 tuját ültetett. Bánó Mátyás Tanár Úr nagyapja a rendelkezésre álló területen 1-9-5-6-10-23 darab malonyai tuját ültetett el. Vas megyében a forradalom emlékét ma már több tábla, szobor, emlékmű őrzi, ezeket képek, fotók segítségével ismertettük meg az ünneplőkkel.