Iskolánk mindig is élen járt az egészséges életmódra történő nevelésben. Az osztályfőnöki órákon és külső előadóktól sokszor hallottak a diákok az egészséges táplálkozásról. Heti 4-5 alkalommal délután a tornateremben sportolhatnak, hétvégente túrázhatnak, nyaranta pedig vízitáborban tölthetik idejüket tanulóink.

Ebbe a sorba kiválóan illett a TÁMOP 3.1.4.C-14 „Innovatív fejlesztések a Herman Ottó Szakképzőben” pályázat keretében megszervezett Egészségnap, ahol az egészséges életmód hangsúlyozása kapott szerepet.

A program két fő részből tevődött össze. Délelőtt szakiskolai tanulóink 4 helyszínen, rotációs rendszerben, 45 perces váltásokkal ismerkedtek az egyes programelemekkel, délután pedig az iskola teljes diáksága részt vett Dr. Zacher Gábor káros szenvedélyeinket ostorozó előadásán.

Délelőtt 4 részre osztottuk a szakiskolás tanulóinkat, főként az osztályok alapján, és minden csoport kapott két kísérő tanárt, akik a felügyeletet és a helyszínek közti váltások gyorsaságát biztosították. Emellett kipróbálták a programokat is, amelyekről nagyon pozitívan nyilatkoztak.

Az első helyszínen az iskola védőnője kolleganői segítségével komplex állapotfelmérést szervezett, ahol a tanulók értesülhettek jelenlegi állapotukról. Volt testsúly- és magasságmérés, vérnyomás, testzsír, szívritmus elemzése és értékelése. Akinél a szülő hozzájárult, ott koleszterinszint mérését is lehetett kérni. Mellette különböző kérdéseket lehetett a védőnőknek feltenni, akik szívesen válaszoltak is.

A másik helyszínen az Életkert étterem táplálkozási tanácsadása zajlott, ahol a résztvevők megismerkedhettek a nyers ételek táplálkozásra gyakorolt pozitív hatásaival, a vegetáriánus és vegán étrenddel, a laktóz- és gluténérzékenyek, cukorbetegek számára ajánlott táplálékokkal. Nem csak hallhattak a termékekről, hanem meg is kóstolhatták a zöldségekből, gyümölcsökből és magokból készült ételeket és italokat.

A harmadik helyszínen egy kozmetikus mester beszélt a bőrápolás, a bőrhigiénia szabályairól, az egészséges bőr immunrendszerünkben betöltött fontos szerepéről. Kiválasztott jelentkezőkön bemutatta a bőrtisztítás helyes technikáját, a különböző krémek egészségre gyakorolt hatását és a sminkelési technikákat.

A negyedik helyszínen egy zumbaoktató megmozgatta a tanulókat, akik olyannyira megkedvelték ezt a táncos-sportos mozgásformát, hogy a kollégiumba is meghívták az oktatót.

A délelőtti programok vége után a tanulók a tornaterembe vonultak, hogy meghallgassák dr. Zacher Gábor toxikológus „Droghelyzet van!” című előadását. Az előadó a diákok nyelvén hívta fel a figyelmet a káros szenvedélyek egészségre gyakorolt negatív hatásaira, valamint az egyéni döntések fontosságára. Amikor a szülő-gyermek közti kommunikációs hiányosságokat ecsetelte, felmerült bennem, hogy sok szülőnek is hallania kellene ezt az előadást.

Az Egészségnapról szakiskolás tanulóink elégedettségi kérdőívet töltöttek ki, ahol értékelték a programokat külön-külön és a teljes nap pozitívumait és hiányosságait is megfogalmazták. Az eredmények feldolgozása után kiderült, hogy mind a programok minőségével, mind mennyiségükkel és a teljes nappal 8 körüli az elégedettség a 10-es skálán. A zumba tetszett a legjobban és jónéhány témában szerettek volna programot látni (drogprevenció, gyógynövények, szexuális felvilágosítás), ezt a legközelebbi Egészségnap tervezésekor figyelembe tudjuk venni.