Iskolánkban 17 éve minden nyáron egy hetet töltenek a vállalkozó szellemű diákok Mosonmagyaróváron, az Agrártudományi Egyetem vízitelepén. Ez egy sport- és szabadidős tábor, ahol a diákoknak lehetőségük van az aktív kikapcsolódásra, a szabadidő egészséges eltöltésére. Nem is gondolkodtunk sokat, amikor a pályázatban megtaláltuk ezt programlehetőséget.

Péntek délután, tanórák után indultunk egy kisbusszal és egy személykocsival. A 15 diák mellé kollégámmal ketten vállalkoztunk kísérőnek, 4 éve vele szervezem az iskolai vízitábort is. Előtte a 13 éven keresztül a jelenlegi igazgatónkkal együtt szerveztük.

A táborba történő megérkezés után kipakoltunk, felvertük a sátrakat, berendezkedtünk. Utána eligazítást tartottam, ami a tábor bemutatásával és a szabályok tisztázásával járt. A két fő szabály: mindenkit épségben vigyünk haza és mindenki a lehető legjobban érezze magát. Ez a két szabály némely diáknál ellentétes, náluk meg kellett találni az egészséges kompromisszumot.

Az evezés egy folyamat, melynek első eleme a vízbiztonság: ne féljen a víztől. Az úszás után mentőmellényeket vettek fel és kipróbáltuk a kenukat. Először a kétszemélyes, majd a 3 és 4 személyes kenuk használatba vétele következett. Este a csapat egy részének szabad program volt, a másik része pedig a főzésnél segédkezett.

Másnap a reggeli 7 órás, fakultatív úszás és az azt követő reggeli után elkezdtük a komolyabb evezősmunkát. A technikai elemek bemutatása a szabályos beszállástól az evezőfogáson keresztül egészen a szabályos kikötésig terjedt. Folyamatosan cserélgettük a tanulókat, minél több hajót minél több evezőstársat próbáljanak ki.

Fél 11-kor elindultunk Halásziba, ahol a Parti-csárdában várt minket az ebéd. Ez a 4,5 km-es, két pihenővel kiegészített, árral szembeni folyamatos evezés volt az első komolyabb erőpróba, ahol nemcsak a vízbiztonságukról és a technikai tudásukról, hanem a kitartásukról is számot adhattak a tanulók.

Fennakadás nélkül értünk fel a csárdába, s az ebéd is ízletes volt. Kisebb strandolás, játszótéri játékok után visszaindultunk a Mosonmagyaróvárra. A hajók kitakarítása, elpakolása zárta a napi evezést. Mire visszaértünk eléggé lehűlt az idő, így gyorsan főztünk egy nagy lábosnyi teát, nehogy megfázzon valaki.

A délután hátralévő részében tanulóink kipróbálták a strandröplabdát és a tollaslabdázást. Néhányan a vacsora készítésénél segédkeztek. Este fáradtan foglalták el sátraikat.

Vasárnap a hűvös idő miatt kimaradt a reggeli úszás. Kicsit feszített időkerettel dolgoztunk, mivel sok tanulónk kollégista vagy vidéki, ezért a vonatokhoz igazodva kellett Szombathelyre visszaérnünk.

Reggeli után lebontottuk a sátrakat, kitakarítottuk a vízitelepet és újra beosztottuk a hajókat. Most már kéréseket is teljesítettünk, ki kivel szeretne együtt evezni. Fél 12-re kértük az ebédet, alig 5 perccel később értünk a csárdába. Ebéd után azonnal visszaindultunk a táborba. Gyorsan kitakarítottuk a hajókat és még gyorsabban elbúcsúztunk a gondnoktól.

A visszaút Szombathelyre eseménytelenül telt, a diákok többnyire fáradtan szundikáltak a buszon.

Összességében jól sikerült a tábor, a tanulók új élményekkel gazdagodtak, közülük csak egy tanuló próbálta ki eddig a kenut. Az étkezéssel és a szállással, az éjszakai hűvös időt leszámítva mindenki elégedett volt, többen tervezik, hogy a nyáron újra visszajönnek velünk ide.