Múlt héten csütörtökön a Herman Ottó Iskolában tradicionális töpörtyű avatás volt. A töpörtyű, az elsősöket jelenti. Az avatásuk végen töpörtyűs kenyeret ettek a verseny résztvevői. Amikor a 9.-esek beléptek a tornacsarnokba nagy ujjongás és szurkolás törte meg a terem csendjét. Az osztályok felsorakoztak a megfelelő helyre. Az újoncoknak különféle koroknak megfelelően kellett beöltözniük. A felsősök emellett kipingálják őket és így még viccesebben néztek ki.

Az első feladatuk volt, hogy be kellett mutatniuk a maguk készítette járgányukat. Ezután a versenyzésre került sor: ki kellett próbálni, hogyan gyorsulnak a járművek, ám a kijelölt táv megtételébe egy éles kanyar is beletartozott. A kocsiverseny után az osztályoknak maguk által kitalált táncot kellett bemutatniuk. A koreográfiák között voltak viccesek, akrobatikusak, edzésre emlékeztetőek (focistáknál), de mindegyik nagyon színes, élvezetes volt. Eközben a terem zengett a szurkolástól és az ujjongástól. Az avatófeladatok sora filmfelismeréssel folytatódtak. Minden osztályból egy ember kiült a vetítővászon elé, levetítettek egy-egy filmrészletet, amit fel kellett ismerniük. Az osztályok következő megmérettetése a múmia volt, melynek során egy társukat WC- papírba kellett betekerni minél gyorsabban. A tejszínhab falánkság is a vicces feladatok közé tartozott. Az asztal felületére végigfújt tejszínhabot minél előbb fel kellett nyalni, majd ezt követően a kis zászlót tartó almát szájjal kellett felemelni a magasba.

Aztán osztályonként 4-4 ember lábára lufit kötöttek és győzelem érdekében az ellenfél lufiját kellett széttaposni. Az események sorát héliumos versfelolvasás követte. Az osztályok mindegyike írt egy szerelmi vallomást, amelyet az egyik zsűritag előtt kellett felolvasni. A héliumot szívott felolvasó hangját a gáz iszonyatos viccesen megváltoztatta. Mindenki egyszerre csodálkozott és kacagott.

Ezt követte a töpörtyűk eskütétele. Minden elsős letérdelt, és a felsősök után ismételve mondták el az eskü szövegét. Néha nem igazán sikerült. Ezért újra meg kellett ismételniük bizonyos pontokat. Legvégül jött a rengeteg tálcányi, iszonyatosan titkos recept alapján összeállított töpörtyű falatkák elfogyasztása. Ezután fél óra telt el az eredményhirdetésig. A különdíjat a 9. DVi kapta a jelmezéért, ám a torta, ami az első helyért járt, a 9. KP-nak jutott. Akik nem győztek, azok is boldogan távoztak, hiszen felavatták őket, végre átestek a nagy próbatételen. A következő fél órában az avatáson átesett elsősök felszabadult, vidám hangja verte fel az iskolai délután megszokott csendjét.

Rába Barnabás 9.KP