2014-ben emlékezünk Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor halálának 100. évfordulójára. A tudós, újságíró és politikus népszerűsége, megbecsültsége a mai napig töretlen, emlékének ápolása élő hagyomány.

Fotó: Magyarlaki Martina

A jeles alkalomból névadóját ünnepelve a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium számos programmal, rendezvénnyel igyekszik megidézni a nagy tudós szellemét, megismertetni széles körben életét, munkásságát.

2014. október 9-én Herman Ottó nyomában elnevezéssel környezet- és természetvédelmi akadályversenyt hirdetett óvodásoknak. A rendezvényen megközelítőleg 140 szombathelyi óvodás és kísérője vett részt

A rendezvény célja nemcsak a szórakoztatás volt játékos akadályversenyekkel, ügyességi feladatokkal, hanem a természettudományos ismeretek, környezetvédelmi praktikák átadása szórakoztató, élmény dús formában.

Az állatok világával a gyerekek az Ernuszt-kastély ódon falai között ismerkedhettek meg, ahol állathangok nyújtottak aláfestést a kis- és nagyvadakkal való barátkozáshoz, az erdei és kerti madárvédelem tenni- és tudnivalóihoz. Emellett színezhettek, papírállatokat is hajtogathattak.

Az iskola japán kertjében lévő kis tó mellett a vizek, vízpartok élővilágával, gerinctelen mikro- és makroszervezetekkel barátkozhattak az óvodások. Mikroszkópba kukucskálhattak, rákokat, kérészeket vizsgálhattak nagyítóval.

A kalandos túra következő állomás az ásványok és kőzetek világába kalauzolta a kicsiket. Ki-ki a horoszkópos csillagjegyével és a hozzá tartozó ásványokkal testközelből is megbarátkozhatott.

Az iskola parkjában a növények, leveleik, virágaik és termések varázslatos világába nyerhettek egy kis betekintést a gyerekek. Emellett a park idős fái alatt játékos fogócskával élhették át a nyulak és a rókák viszálykodásának ősi történetét.

A rendezvényen a komposztálási világnap (október 10.) alkalmával a legkisebbek is megismerkedhettek a komposztálás hasznosságával, szükségességével valamint azzal, hogy mit lehet komposztálni és mit nem.

A verseny a győztesek jutalmazásával zárult, minden kis óvodás arany csiga-éremmel a nyakában térhetett haza.

A többi kép megtekinthető itt!