Szabadidő („Hurrá nyaralunk!”)

Nyáron a szünidőben mindenki szeretne kikapcsolódni. Soha ne feledkezzetek el azonban arról, hogy ilyenkor is történhet baleset. Mindig legyetek körültekintőek, és erre buzdítsátok társaitokat is!

A nyaralás, táborozás egyik alapvető szabálya, hogy sátrat verni, lakókocsit leállítani csak kijelölt helyen szabad. A „vadkempingezést” szigorúan büntetik Európa több országában is.

Szabadidő („Hurrá nyaralunk!”)

Nyáron a szünidőben mindenki szeretne kikapcsolódni. Soha ne feledkezzetek el azonban arról, hogy ilyenkor is történhet baleset. Mindig legyetek körültekintőek, és erre buzdítsátok társaitokat is!

A nyaralás, táborozás egyik alapvető szabálya, hogy sátrat verni, lakókocsit leállítani csak kijelölt helyen szabad. A „vadkempingezést” szigorúan büntetik Európa több országában is.

A biztonságot, a nyaralás nyugalmát szolgálja, ha követjük a következő tanácsokat, szabályokat:

·        az adott körülményekre vonatkozó tűzvédelmi előírásokat mindenkinek és következetesen be kell tartani,

·        a tűzoltásra használható eszközök a nyári táborokban is a biztonságunkat szolgálják, ezeket nem szabad más célra (például játékra) használni. Egy esetleges tűz esetén ezeknek azonnal használhatónak kell lenniük!

Távollétünk nyugalmának első pillére az otthon rendben történő elhagyása. Mit is jelent ez tűzvédelmi szempontból? Természetesen rakjunk rendet. Lehetőleg áramtalanítsuk a lakást. A gázvezeték csapját, a gázpalack szelepét zárjuk el. Bízzunk meg valakit a lakás felügyeletével.

 

A tábortűz aranyszabályai:

 1. Csak kijelölt, vagy kiépített helyen rakjunk tüzet.
 2. A tűz környékéről a száraz füvet, éghető anyagokat takarítsuk el.
 3. Ha nincs előre kiépített hely, készítsünk árkot a tűz helye köré, rakjuk körbe kövekkel.
 4. Készítsünk a közelbe oltóhomokot, földet, ásót, lapátot vagy kannában, palackban vizet.
 5. Szeles időben akkor se gyújtsunk tüzet, ha minden más feltétel rendben van.
 6. Ne hagyjuk őrizetlenül a lángokat, de a parazsat se.
 7. Ha közben feltámad a szél, azonnal oltsuk el a tüzet.
 8. Ha túl erős a láng, nagy, vastag fával húzkodjuk szét az égő tüzifát, óvatos mozdulatokkal csapkodjuk el a parazsat.
 9. Vízzel és földdel oltsunk. Az oltás eredményességéről meg is kell győződnünk, mert akár egy szikrányi parázs is elég lehet ahhoz, hogy tűz keletkezzen belőle.

 

Hulladékok kezelése, égetése, valamint az erdők védelme

Sokan azt gondolják, hogy az összegyűlt kerti hulladéktól, a nehezen kiirtható gyomtól könnyebb megszabadulni égetéssel, mint gereblyével. A tűz által keletkezett parázs, szikra sajnos nem ismeri a telekhatárokat, így ebből akkor van gond, ha gazdátlan, „őrizetlen területen landol”.

Az erdők közelében különböző eligazító táblák tájékoztatnak az adott területre vonatkozó tűzvédelmi előírásokról, az esetleges tűzgyújtási tilalomról. Ismertetik továbbá az engedélyezett tűzgyújtás szabályait, valamint a tűz helyszínének őrzéséről és a tökéletes oltás végrehajtási kötelezettségéről rendelkező előírásokat.

 

Tűz esetén a teendők, tűzjelzés

A tüzet lehetőleg telefonon, ennek hiányában pedig bármilyen más figyelemfelkeltő módon (kiabálással, kürttel, vészcsengővel, szirénával, haranggal stb.) kell jelezni. Ez a tűzilárma.

Hogyan értesíthetjük a tűzoltóságot?

Lényeg: minél előbb, minél gyorsabban. Erre a célra tartanak fenn ingyenesen hívható telefonvonalakat a távbeszélő rendszerben, melyek a területileg illetékes tűzoltósági ügyeletre futnak be. A tűzoltósággal történő kapcsolatteremtéshez a 105-ös telefonszámot kell tárcsázni.

Tűzjelzéskor közölni kell:

 1. A tűz pontos helyét (címét).
 2. Mi ég, mi van veszélyeztetve?
 3. Emberélet van- e veszélyben?
 4. A jelző személy nevét, a távbeszélő számát.

A tűzjelzést követően az elmondottak alapján azonnal megtörténik a tűzoltóság riasztása és megkezdik a helyszínre történő kivonulást.

Tűzjelzéskor légy nyugodt és válaszolj türelmesen a tűzoltósági ügyelet kérdéseire.

Ne késlekedj, minden perc számít, életet menthet!

A tűzoltókat feleslegesen ne riaszd! Ez nem játék, igen sokba kerül. Előfordulhat, hogy egy ilyen cselekedettel késlelteted a tűzoltók valóságos káresethez történő kivonulását, – emberek élete is múlhat ezen!