Környezetvédelmi Klub a Frei kávézóban 1A 2008-as világstatisztika szerint 2006-ban 2.6 milliárd ember, a teljes népesség 40%-a élt napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből, és ebből egy milliárdnak még egy dollár is alig jutott. A világnépesség legszegényebb 40%-a a megtermelt összes jövedelem öt százalékával kellett, hogy megelégedjen. Ezzel szemben a leggazdagabb 20%-nak 75% jutott a jövedelmekből. Természetesen a jövedelem a leggazdagabbak között sem terül szét egyenletesen, erre mutat, hogy az igazán gazdag 10%  a világ összjövedelmének 54%-át élvezi. A világ három leggazdagabb emberének vagyona megfelel a világ legszegényebb 48 állama éves bruttó nemzeti össztermékének. Észak-Amerika és Európa 50 leggazdagabb embere együttesen ugyanakkora jövedelemmel bír, mint 2.7 milliárdnyi szegény. 

A 2008-as világstatisztika szerint 2006-ban 2.6 milliárd ember, a teljes népesség 40%-a élt napi 2 dollárnál kevesebb jövedelemből, és ebből egy milliárdnak még egy dollár is alig jutott. A világnépesség legszegényebb 40%-a a megtermelt összes jövedelem öt százalékával kellett, hogy megelégedjen. Ezzel szemben a leggazdagabb 20%-nak 75% jutott a jövedelmekből. Természetesen a jövedelem a leggazdagabbak között sem terül szét egyenletesen, erre mutat, hogy az igazán gazdag 10%  a világ összjövedelmének 54%-át élvezi. A világ három leggazdagabb emberének vagyona megfelel a világ legszegényebb 48 állama éves bruttó nemzeti össztermékének. Észak-Amerika és Európa 50 leggazdagabb embere együttesen ugyanakkora jövedelemmel bír, mint 2.7 milliárdnyi szegény.

Környezetvédelmi Klub a Frei kávézóban 1

A Brundtland Bizottság (az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága) „Közös jövőnk” jelentésében a szegényeket jelölte meg a környezeti gondok legfőbb forrásának. „Az egyenlőtlen fejlődés, a szegénység és a népesség növekedése súlyos túlélési gondokat okoz, amelyek példátlanul terhelik bolygónk termőföldjét, erdeit, vizeit és más természetes erőforrásait. A Jelentés úgy véli, hogy a szegények az életben maradásért folytatott napi küzdelemben arra kényszerülnek, hogy kimerítsék környezeti erőforrásaikat, és ezáltal lerontják környezetüket.

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Központ által szervezett Környezetvédelmi Klub januári összejövetelén Simon József a fenntartható fejlődés témakörű előadásában röviden kitért a szegénység, a túlnépesedés okozta környezeti problémákra. Fölhívta a figyelmet arra, hogy múltunk eddigi és jelenlegi válságai között jelentős különbség húzódik a lehetőségek tekintetében. Ha a történelem során valakik kevésnek tartották a hely erőforrásaikat, amit birtokoltak, akkor azokat a Föld más részéből egészítették ki. Kezdetben vagy erőszakkal gyarmatosítottak, főleg eleinte, vagy az erőforrás gyarmatosítás békés módját, a tőkekihelyezést választották. Mindkettő erőforrásokat csoportosított át. Volt miből. Ma azonban meghaladtuk lehetőségeinket, a globalizálódott társadalom egy emberként áll szemben az egyetlen bolygóval. Az űrkutatás ígéreteire aligha számíthatunk rövid-hosszú távon; a Földünk kereteiben kell rendbe rakni dolgainkat!

Környezetvédelmi Klub a Frei kávézóban 2