Kiss Milán végzős vadgazdálkodási technikus tanulót december 8-án avatták rókavadásszá iskolánk oktatási vadászterületén.

 

December 8-án havas, hideg reggelen gyülekeztek az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársaság vadászai. Vizslák izgatott csaholása jelezte Bucsu lakói számára, hogy a falu határában vadászatot tartanak. A reggeli eligazításon a felsorakozott idősebb nimródok között egy fiatalember tűnt fel csillogó tekintettel. Kiss Milán végzős vadgazdálkodási technikus tanulónk volt az, aki már rendelkezik a vadászathoz szükséges összes dokumentummal, és munkájából megspórolt saját pénzén vásárolt is egy kiváló sörétes vadászfegyvert. Jó néhány évfolyamtársával együtt ez elmúlt években lelkiismeretes és szorgalmas munkával járultak hozzá a társaság vadgazdálkodásához. Diákunknak köszönetet mondva Börzsönyi András hivatásos vadásztól, iskolánk volt diákjától kapott meghívást erre az apróvad vadászatra, melyen teljes joggal vehetett részt vendégként. Elsőként a Bucsu melletti Szabad erdőt hajtották a vadászok, nem is hiába, hiszen nemsokára egy lábon álló kukoricaföld mellett rókát láttak surranni. Hirtelen két egymás utáni lövés hallatszott. Gyönyörű, téli bundájú, megtermett kan róka került terítékre, és vöröslött a hófehér szűz havon, mintha csak elszenderült volna. A ravaszdit a tagság nagy örömére a boldog elejtő, diákunk vette birtokba. A lövés jobban nem is sikerülhetett volna, bármelyik öreg vadász büszke lenne ilyen gyors és pontos találatra. A résztvevők igencsak dörzsölgették, lehelgették tenyerüket a hideg, szeles időben, de végül nagyon szép, hangulatos, és eredményes vadásznapot tudhattak maguk mögött. A vadászok végül 2 szajkó, 2 róka, 3 mezei nyúl, és 13 fácánkakas terítéke mellett adhatták meg kalaplevéve a végtisztességet. Ezt követte a vadásszá avatás. Börzsönyi András rövid beszéd, és vadászintelmek után 3 pálcaütéssel avatta rókavadásszá Milánt. Majd a pálcát továbbadva Bögöti Gábor, és a tagság több tagja fogadta diákunkat a rókavadászok közösségébe.

Gratulálunk Kiss Milánnak a vadászias, szép elejtéshez! Mivel a róka remek lövést kapott, a gereznája kikészítésre kerül, és örök emlékül szolgál majd. Köszönet Börzsönyi Andrásnak a meghívásért, és a vadásztársaságnak a lehetőségért. Reméljük Milán hozzáállása, igyekezete, és szerénysége példaként szolgál majd, és a jövőben sok diákunkkal élhetünk meg együtt hasonló felejthetetlen élményt.