Csillagászat. – Érdekes, de mégis olyan érthetetlennek tűnhet e fogalom a diáktársainknak. Melyik tantárgyhoz is kapcsolhatjuk igazán? Fizika? Netán földrajz? Ami azt illeti, mindkettőhöz.  A csillagászatot a tárgya – a Földön kívüli világ – teszi annyira érdekessé és izgalmassá. E világ az emberek számára a huszadik század közepéig nem volt közvetlenül hozzáférhető. Az új módszere, az égitestekről érkező elektromágneses és egyéb sugárzások vizsgálhatósága tette azzá.


Bizonyára iskolánk pedagógusai is felfigyelhettek arra, hogy a diákok közül többen is érdeklődünk e tudomány iránt, ezért segítségükkel meglátogattuk szeptember 25-én a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának csillagászati kutatóhelyét. A felettébb érdekes látogatásra 15 diák jelentkezett.Csillagászat. – Érdekes, de mégis olyan érthetetlennek tűnhet e fogalom a diáktársainknak. Melyik tantárgyhoz is kapcsolhatjuk igazán? Fizika? Netán földrajz? Ami azt illeti, mindkettőhöz.  A csillagászatot a tárgya – a Földön kívüli világ – teszi annyira érdekessé és izgalmassá. E világ az emberek számára a huszadik század közepéig nem volt közvetlenül hozzáférhető. Az új módszere, az égitestekről érkező elektromágneses és egyéb sugárzások vizsgálhatósága tette azzá.


Bizonyára iskolánk pedagógusai is felfigyelhettek arra, hogy a diákok közül többen is érdeklődünk e tudomány iránt, ezért segítségükkel meglátogattuk szeptember 25-én a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának csillagászati kutatóhelyét. A felettébb érdekes látogatásra 15 diák jelentkezett. 


 
A csoportunk egy része a csillagvizsgálónál 


A csillagvizsgáló az épület tetején található. Miután megmásztuk az emeleteket, két csoportra osztva mehettünk be az óriási távcsőhöz. Mivel fényes nappal volt, és a felhőknek még csak nyoma sem látszott, ezért ideális körülmények között szemlélhettük meg a Nap felszínét.A cikk szerzője távcsőnél
 


            A távcső mérete minden várakozásunkat felülmúlt. Csak létrával közelíthettük meg az okulárt, amelyen keresztül tökéletesen láthattuk a meglepően hófehér Nap felszínét. A távcső a hatalmas fényerőt olyan mértékben lecsökkentette, hogy szabad szemmel is megfigyelhettük a felszínt és a rajta lévő sötétebb területeket, a napfoltokat. Ezek hőmérséklete közel 2000 Celsius-fokkal alacsonyabb a napfolton kívüli napfelszín kb. 5700 K-es hőmérsékleténél. Majd ezt követően egy másik távcsővel is megnézhettük a Napot. Magyarországon mindössze pár darab ilyen méretű távcső van.


 
A naptávcső 


A Nap tanulmányozását, az észlelést a távcsőre felszerelt színszűrő tette lehetővé. Persze, ehhez még magasabbra kellett másznunk, de megérte, ugyanis tisztán láthattuk a protuberanciákat és a napkoronát is.


Sajnos hamar eltelt a délután, mindannyian szívesen maradtunk volna még egy keveset. A látogatás nagy élmény volt, sok ismerettel gazdagodtunk.


Magyarlaki Martina 11. E