Iskolánk két diákja, Bagics Brigitta és Boda Emese (11. KP) egy olyan táborban töltöttek pár napot augusztus végén, amelynek célja az újságírás iránt érdeklődő, netán a jövőjüket is valamilyen kommunikációs pályán elképzelő középiskolások hatékonyabb bevonása mind a hagyományos, mind az online média világába a Sajtó és Tanulás elnevezésű programon keresztül.

2012. augusztus 22-től 24-ig lehetőségünk nyílt arra, hogy a Pannon Lapok Társaságának médiapedagógiai programja, a Sajtó és Tanulás (röviden: SÉTA) keretein belül részt vegyünk egy három napos táborban Kislődön.

     Az idei tábort a szervezők próbálták minél sokszínűbbé, élménydúsabbá tenni számunkra, ezért előadások, csapatjátékok, vetélkedők és kalandparki program egyaránt szerepelt a kínálatban. A helyszínválasztás is telitalálatnak bizonyult.

     Habár nem szenvedtünk hiányt tartalmas, érdekes programokban, kaptunk arra is időt, hogy felfedezhessük a Kalandparkot, és kedvünkre használhassuk a legtöbb csúszdát, játékot. A park közepén található kis tó fürdésre is alkalmas, természetesen a tikkasztó kánikulában mi sem hagytuk ki a hűsítő lubickolás lehetőségét.

     Az előadások keretein belül megnézhettük Rozmán László Sárga, piros, kék – Ferkovics József útjai című dokumentumfilmjét, amely egy roma származású festő- és grafikusművész küzdelmes életútját; az alkotással, identitással kapcsolatos gondolatait mutatta be. A film segített túllépni esetleges előítéleteinken, és miközben – csaknem észrevétlenül – tett bennünket nyitottabbá és elfogadóbbá, egy olyan alkotó portréját rajzolta meg, aki gyökereit nemhogy nem tagadja meg, hanem büszke arra, hogy honnan jött, hogy milyen kultúrát és értékeket hozott a családból, illetve szűkebb közösségéből, ráadásul mindezt ösztönösen, teljes természetességgel építi be művészetébe.

Németh András Tipográfiai gyakorlatai révén betekinthettünk egy kicsit a hírlapkészítés, a szerkesztés kulisszatitkaiba. Gacza Roland Illik, nem illik? című előadásában többek között arról beszélt, hogyan tanácsos felöltözni egy állásinterjúra, hogyan kelthetünk jó benyomást másokban.

A rádiós és televíziós berkekben régi motorosnak számító Búza Sándor az Online médiáról, illetve legújabb szenvedélyéről: az online főzésről beszélt nekünk roppant szórakoztatóan. Az egykori Danubius Rádió műsorvezetője ugyanis alig két éve indította el Magyarország első online főzőiskoláját, ahol ő és munkatársai videoreceptekkel tanítják főzni a gasztronómia iránt fogékony netezőket. Ez különleges és egyedülálló kezdeményezés, noha a gasztroblogok éppen virágkorukat élik napjainkban.

Aztán komolyabb vizekre evezve a 30 éves HVG-ről (ez egy aktuális bel- és külföldi gazdasági, politikai, kulturális témákat feldolgozó hetilap, melynek online verziója is bárki számára elérhető a neten) hallgathattuk meg Ács Pétert és Bedő Ivánt.

Az utolsó nap találkozhattunk a Hősök zenekar egyik tagjával, Ecküvel (Baranyai Dániellel), vele Szabó Péter Dániel beszélgetett.

     Lazításként estefelé összegyűltek a négy megyéből (Vas, Fejér, Veszprém és Zala) érkezett csapatok, hogy egymást szórakoztassák, felszabadultan és kötetlenebb keretek közt játszhassanak. Nekünk a tábor ezen része lesz egyértelműen maradandó emlék, hiszen jófej korunkbeliekkel ismerkedtünk meg. Bónuszként az Ország 2012-es tortáját, egy finom szabolcsi almás-mákos édességet is megkóstolhattunk.

     Remekül éreztük magunkat, szórakozva tanultunk, és ha netán módunk lesz még rá a jövőben, szívesen megyünk máskor is a Sétásokkal SÉTÁlni. 

     Bagics Brigitta és Boda Emese