Napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kapnak a környezetvédelmi jeles napok, melyek felhívják a figyelmünket a környezetvédelem fontosságára, és környezetünk állapotának megőrzésével, javításával kapcsolatos teendőinkre. Márciusban ünnepeltük például az energiatakarékosság világnapját.

Március 15. a fogyasztóvédelem világnapja. Ez látszólag talán nem környezetvédelmi nap, de a vásárlási, fogyasztási szokásainknak valójában nagyon sok köze van a környezetvédelemhez. Tudatos vásárlással komoly környezeti károkat előzhetünk meg. És ha belegondolunk, hogy a rossz minőségű, gyorsan elhasználódó termékek nemcsak a fogyasztót károsítják, hanem rengeteg hulladék is keletkezik belőlük, akkor már látjuk is a környezetvédelem és a fogyasztóvédelem kapcsolatát.

Ugyancsak március 15-én van a nemzetközi fókavadászat-ellenes nap is.

Március 21. a planetáris tudat világnapja. A napéjegyenlőség napjára eső világnap célja, hogy népszerűsítse a globális tudatosságot, annak átérzését, hogy az emberiség egységes. Ezen a napon úgynevezett napfelkelte-fesztiválokat rendeznek. Látszólag ez sem kapcsolódik szorosan a környezethez, de napjainkban már a környezetvédelmi problémák is globálisak, ezért ha tudatában vagyunk annak, hogy minden cselekedetünk többé-kevésbé kihat az egész bolygóra, és fontosnak érezzük bolygónk állapotát, akkor sokat tehetünk környezetünk megóvásáért.

Március 22. a víz világnapja.

Március 23. a meteorológia világnapja. Ez inkább szakmai nap, mint környezetvédelmi, de ez a nap sokat segíthet abban, hogy felismerjük az éghajlat-változás nemkívánt hatásait, és az ellenük való védekezés lehetőségét és módját.

Mindezen jeles napok, valamint a tavaszi nagytakarítás jegyében március 24-én szemétszedési akciót szerveztünk az iskola tágabb környezetének megóvása, szebbé tétele érdekében.

Az akcióban a 11. S, a 12. S, a 13. K, a 9. K, a 10. K, a 12. K, és a 13. EK osztályokból több mint 100 tanuló vett részt. Munkájuk során kb. 60 zsák szemetet gyűjtöttek össze az Oladi domb, az oladi park, a lőtér és környéke, valamint a Potyondi-mocsár „kitakarítása” során.

A szükséges gumikesztyűt és a zsákokat, valamint az összegyűjtött hulladék elszállítását a SZOVA Zrt. biztosította. A csoportoknak a teli zsákokat helyszínenként egy-egy kijelölt ponton kellett hagyniuk, ahonnan a SZOVA által kiküldött kocsi a hétvége folyamán elszállította.

Köszönjük munkátokat!

Óvakodjunk azonban attól az elterjedt, káros megközelítéstől, hogy csak ezeken a világnapokon védjük a környezetünket! A világnapok nem erről szólnak, hanem éppen arra figyelmeztetnek, hogy Földünket és környezetünket az év többi napján is védeni kell.