Márciusban hídépítő versenyen vettünk részt a Hefele Menyhért Szakképző Iskolában.

A versenyről szakmai tanárunk, Hende Tamás szólt, minket ez már az elején nagyon érdekelt.

Ez a munka, a hídépítés, hozzákapcsolható a mi szakunkon tanult parképítő szakmához is! A szépérzék, pontosság és tervezés ugyanolyan fontos mind a két munkakörben.

Tanáraink a parképítő szakról sok segítséget adtak, gyakorolhattunk az iskolában, csináltunk mini makettet, hogy valamely szinten felkészültek legyünk, és próbáltak praktikákat mondani/ mutatni nekünk, amiket a későbbiekben nagyon jól tudtunk hasznosítani.

Reggel érkeztünk meg a Hefele iskolába, mely a verseny helyszínéül szolgált. Regisztráció után két kedves segítő elvezetett minket a tornaterembe, ahol körasztaloknál ültek a megyéből és megyén túlról érkező diákok. Nagyon sokan voltunk, meg is lepődtünk ezen.

Az asztalainkon kint voltak már a munkaeszközök, amikkel majd a 4 órás versenyidő alatt dolgozhattunk.

Kaptunk hurkapálcikát, ragasztópisztolyt és hozzá ragasztórudakat, befőttes gumikat és ceruzát.

Sokat agyaltunk mi, hogy milyen alakú, szerkezetű hidat is készítsünk.

Nem az esztétikára alapult a verseny, hanem a hidak strapabíró képességére. Minél több kilonewtont bírt egy híd, annál jobb volt.

Csapatunk 3 fős volt, Tóth Reza a 11.KPVi-ből, Kőszegi Dávid és jómagam, Birinyi Laura a 12. EKPVi-ből.

Próbáltunk sok féle dolgot, hogy minél jobb és erősebb legyen a hidunk, végül Dávid ötlete alapján és a szakmai tanárok ötleteinek segítségével kitaláltuk közösen, hogy szögeket rakunk le félkör alakban, majd ehhez illesztjük a hurkapálcákat úgy, hogy meghajlítjuk őket, amennyire csak tudjuk. Ez az alakzat nem csak mutatós, de nagyon erős szerkezetet is ad a hídnak.

Nehéz munka volt, de összehoztuk közösen!

A hidunk sokáig vezetett, mindenki csodálkozott, de sajnos a vezetést átvették tőlünk, de mi így is az 5. helyen végeztünk, 810 kilonewton maximum terhelési súllyal, ami remek így elsőre, de ígérjük, hogy jövőre nem jövünk haza érem nélkül.

Köszönjük tanárainknak és a „hefeléseknek” is, hogy ilyen jó hangulatban, légkörben tanulhattunk és versenyezhettünk!

Birinyi Laura
12. EKPVi parképítő