A 2011-12-es tanévben elkezdődött a felszámolt évelő-dísznövény bemutató helyén a japánkert bővítése, átalakítása. Szeptember óta a gyakorlatok, egészen a tél beköszöntéig, itt teltek, melyek során kialakítottuk a dombokat, elkészült az út, a növényágyak helyei, a sziklakert és a füvesítés. A kialakuló kertrész Kovács Ferenc tanár úr tervei szerint épül meg, és nyeri el végleges formáját a tavasz kezdetén.

A téli idő beköszöntével sem állt meg a munka a parképítő-fenntartó technikus tanulóknál. A 13. osztály az „új” és a „régi” japánkert közti, pergola átalakítására tett javaslatot, amelyet Bánó Mátyás tanár úr segítségével készítettek el. A bemutatót 2011. december 15-én tartották a kertész tanárok előtt, melyet megtisztelt jelenlétével igazgató úr is. A majd’ két hónapos munka során, bővültek a japánkertekről szóló ismereteink, terveket rajzoltunk, és a tervek alapján egy méretarányos makett is készült látványtervnek. Az előadás során elhangzott általános bemutató, melyben megindokoltuk választásunkat: a pergola helyett az ősi jelkép, a torii kapu jelent meg terveinkben. Készítettünk, költségkimutatást, és anyagszükséglet ismertetést is. Persze ezek mind-mind olyan anyagokkal, növényekkel, és technikai megoldásokkal, amik illeszkednek a tájba, nem idegenítik el az építmény japán jellegét, inkább összekötik a már említett két kertrészt. Terveinkben nem szerepelt, de ajánlatként elfogadtuk egy információs tábla létesítését, ami egyfajta idegenvezetőként szolgálna, és bemutatná, hogy mit, és miért épp azt látjuk, amit látunk.

 

Tanáraink, nagy örömmel és megelégedettséggel fogadták, ötletünket, mi pedig büszkék voltunk jól sikerült munkánkra. Igazgató úr pedig áldását adta a munkára, így a kivitelezés már tavasszal elkezdődhet, és a kialakuló kertrész pedig referenciaként szolgálhat mindannyiunk számára, hiszen mindenki aktívan kivette részét a munkából. Volt, aki rajzolt, voltak, akik maketteztek, más a szöveges részeket, valaki pedig a prezentációt készítette elő.

A munka folytatódik tovább, hiszen az eddigi buszgarázsnak használt helyiség átalakításán dolgozunk. Itt egy fedett gyakorlóhelyet alakítunk ki, ahol tudjuk gyakorolni a térkőrakást, a növénykiültetéseket, és az olyan feladatokat, amiket rossz időben, vagy télen nem tudnánk a szabadban gyakorolni. A gyakorláshoz szükséges anyagok (térkő, kavicsok) már biztosítva vannak, a hely kialakítása pedig folyamatban van. A gyakorlóhelyet még az idei tanévben el szeretnénk készíteni.