A 2009/10-es tanév, az előzőekhez hasonlóan, diákbizottsági szempontból nagyon jól indult. A nyitómegbeszélésen minden osztály képviseltette magát, és kevés vita után az osztályképviselők el is fogadták az éves munkatervet.

Legelőször a tisztségviselők megválasztása volt a feladat. Szinte a teljes IDB-vezetőséget lecserélték, csak Németh Renáta IDB-elnök maradt meg posztján. A többi pozícióba új tanulókat választottak a tagok.

A „Herman polihisztora” vetélkedősorozat szervezésekor kiderült, hogy mennyire nagy az érdektelenség a diákokban. Így az első program a hagyományos Töpörtyűavató lett, amely a végzős szervezők és a „töpörtyűk” szerint is jól sikerült. A tavalyi évből tanulva, ezúttal nem szerveztünk diszkót utána. Nem is hiányolta senki.

Még szeptemberben felvettük a kapcsolatot a Magyarországi Diákönkormányzatok Egyesületével és októberben el is küldtünk két diákot az általuk szervezett továbbképzésre, mert tavaly eldöntöttük, hogy ebben az évben képzett vezetőséggel szervezzük a programokat. Az egész vezetőséget kiképezni nem tudtuk, hiszen az jóval túllépte volna költségkeretünket.

Novemberben nekiláttunk az iskolapólók igényfelmérésének. Miután 3 új szak is jelezte, hogy szeretne feliratot, felvettük a kapcsolatot a gyártóval és új kliséket gyártattunk, valamint a címert is módosítottuk, rákerült a Szombathely felirat. Közel 130 rendelés érkezett, ezt a tavalyival együtt meghaladta a háromszázat. Két diákunk Kőszegen szintetizáló képzésen vett részt.

A december számított az egyik legmozgalmasabb hónapnak. Mikuláskor szaloncukrot osztottunk a diákoknak és a közeli óvoda lakóinak. 8-án mézeskalácssütést szerveztünk, amelyen 15 diák készített szép figurákat mézeskalácsból. 12-én csoportépítő kirándulást tartottunk és bejártuk a Kőszegi-hegység néhány nevezetes pontját. Sajnos ide is csak azon kevesek jöttek el, akik egyébként is igyekeztek mindenben segíteni. Ezzel a hétvégével esett egybe a MODE második képzése, amelynek végén nem kaptak tanúsítványt a képzésen részt vevő diákok, hanem ehhez még egyszer el kellett volna menniük vizsgázni egy továbbképzésre. Így viszont már nagyon soknak találtuk a költségeket, hiszen meg lehetett volna oldani a 2. továbbképzés végén a vizsgát.

„Hirtelen felindulásból” beneveztünk a Fázzunk együtt!” karácsonyfa-díszítő, adománygyűjtő és jótékonysági akcióba, ahol felhasználtuk virágkötőink segítségét, akik a díszeket készítették, valamint iskolánk tanulóinak segítőkészségét, akik szeptembertől hozták megunt játékaikat, könyveiket. Az akció különdíjasaként másnap tizenhatan vehettünk részt a Kormorán együttes remek koncertjén. A téli szünet előtti napokban pedig elküldtük az első kupakszállítmányt, mellyel egy kétéves balatonfüredi kislány, Kosaras Eszter életének élhetőbbé tételéhez járultunk hozzá.

A félév januári zárása után nekiálltunk a Farsang megszervezésének, ami után a diszkó is jó hangulatban telt. Februárban tombolatárgyakat gyűjtöttünk és megszerveztük a szalagavatói tombolasorsolást. Közben folyamatosan gyűjtöttük a kupakokat, amelyeket júniusban szándékozunk leadni.

Év elején beadtunk két pályázatot, amelyek közül az egyik egy helyi szervezésű továbbképzésre vonatkozott. Ennek azért örültünk nagyon, mert a MODE képzéseit anyagilag nem bírtuk már. Így viszont, hogy helybe jön a továbbképzés és a teljes diákbizottság részt vehet rajt, ráadásul pályázati pénzből, már elérhetőnek tűnt egy egységes, képzett diákönkormányzat. Az eredmény egy kicsit felemásra sikeredett, itt is a létszám okozott kisebb problémát. Maga a képzés nagyon jó volt, négy részben május közepéig tartott.

A másik pályázat egy „Nyárköszöntő kulturális fesztivál” megrendezését tűzte ki célul. Egy színtársulat, egy kétszemélyes énekegyüttes és egy táncegyüttes mellé csatlakozott az iskolazenekar is és egy nagyon jó délelőttöt „hoztak össze” év végére.

Elkezdtük a szervezést a 24 órás vetélkedőre is, amelyen tavaly debütált iskolánk, sajnos azonban idén sem tudtunk annyi embert összeszedni, hogy elindulhassunk a vetélkedőn. Az erre félretett pénz is megmaradt, főként emiatt és a „Herman polihisztora” vetélkedősorozat elmaradása miatt nem is tudtuk elkölteni a pályázatban nyert támogatást. Ekkor határoztuk el, hogy a maradékot a Sportnap-Diáknapra költjük, ami viszont csak júniusban lesz, így késni fogunk a beszámolóval.

A június Sportnap-Diáknapon a pályázati pénz maradéka tette lehetővé az olyan iskolán kívüli programok megvalósulását, mint amelyek a Tófürdőn, a Csónakázó tavon vagy a fallabda-teremben zajlottak..

Kitartó munkájáért dicséret illeti az IDB elnökét, Németh Renátát (11.EKT), valamint a Diákbizottság tagjai közül Erhardt Ingrid (11.S), Pfeiffer Adrienn (11.S), Kiss Viktória (9.KT), Somogyi Tibor (9.E) és Németh Nikolett (9.E) tanulókat.

Továbbra is várjuk azokat a tanulókat, akik osztályuk képviseletét ellátva részt vennének egy olyan csapatban, amelynek célja, hogy az érdekképviselet mellett különböző programok szervezésével még eseménydúsabbá tegye a középiskolai diákéveket.

Spaits Sándor
diákbizottságot segítő pedagógus