Parképítő- és gépész munkaközösség

A legszebb virágkompozíciók, kertek a Hermanban

Idén már nemcsak papíron készültek kerttervek a Savaria Parcum versenyen, a virágkötők pedig három feladattal is megbirkóztak. A legszebb tavaszi koszorút szombathelyi diák készítette, a kertversenyben második lett a Herman csapata.

Zöld, rózsaszín és fehér vagy a sárgák árnyalatai – csodás pasztellszíneket használtak a virágkötők a három kompozíció elkészítéséhez. Voltak virággal sűrűn rakott csokrok, koszorúk és szellősebb kompozíciók is készültek a diákok keze alatt. Volt, amelyik egy tortát idézett gyümölcsös hangulattal, és olyan csokor is, amelyik hűvös erdőt mutatott meg puha mohával. A természetes anyagok használatára kellett törekedni, ez is a feladat része volt a Savaria Floriadae Ifjú Virágkötők Országos Szakmai Versenyén, ahol 23 diák mérette meg magát idén. A kompozíciókhoz egy-egy különleges eszközt is használtak: könyvet, bőröndöt is beépítettek a látványba. A fészek csokor és a tavaszi koszorú mellett egy speciális növény-összeültetés is feladat volt: tavaszi konyhakertet kellett álmodni a diákoknak. Fűszernövényt, hagymásokat és kerti évelőket használhattak fel.

A Savaria Floriadae és a Savaria Parcum támogatói

A Savaria Floriadae és a Savaria Parcum támogatói:

  • Földművelésügyi Minisztérium
  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata
  • Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
  • Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete
  • Magyar Kertépítők Országos Szövetsége
  • Rhododendron Magyar Mezőgazdaságért és Szakemberért Alapítvány
  • Mezőgazdasági Termelők Vas Megyei Szövetsége

Közlekedésbiztonsági versenyen jártunk

Az Országos Rendőr-főkapitányság – Országos Baleset-megelőzési Bizottsága és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésében az idei évben is megrendezésre került a megyei közlekedési verseny.

A március 29-én rendezett versenyre iskolánkból, a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumból hárman vettünk részt, Hende Tamás tanár úr vezetésével. A versenyre a 11. erdész-vadász osztályból Tóth Bálintot, Gottlieb Dávidot és Horváth Viktort neveztünk. A mi kis csapatunk a segédmotoros kategóriában indult. A verseny a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Söptei úti telephelyén zajlott. A megmérettetés két részből állt, egy elméleti KRESZ teszt és elsősegély nyújtási ismeretek feladatlap kitöltéséből, majd a sikeres továbblépés után egy tanpályás gyakorlati feladat végrehajtása volt.

Az első feladatrészt Horváth Vanda őrnagy értékelte és eredményt hirdetett. Az elméleti feladat után az első hét helyezett jutott a második fordulóba. Sajnos közülünk csak Bálintnak sikerült továbbjutni, nekünk csak a szurkolás maradt. A gyakorlati rész nagyon izgalmas volt, a versenyzőknek sok gondot okozott a pálya vonalvezetése. Bálint nagyon ügyesen teljesítette a feladatot, mint később kiderült, ezt a feladatrészt ő teljesítette a legjobban. Amíg a verseny és az eredményösszesítés zajlott, addig a határvadászképzésről kaptunk tájékoztatást.

Savaria Parcum

Versenykiírás a

„Savaria Parcum”

kertépítő versenyre.

Iskolánk a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium az idei évben IV. alkalommal versenyt szervez park- és kertépítést tanuló középiskolásoknak.

A Savaria Parcum verseny célja, hogy az ország közvéleményét jobban megismertesse a park- és kertépítő képzéssel, valamint a képzésből kikerülő diákok szakmai felkészültségével. A Magyar Kertépítők Országos Szövetségével közösen szeretnénk rendezvényünket olyan nemzetközi versenyekhez igazítani, mint az EuroSkills, hogy a jövőben szakmánk képviselői is indulhassanak ilyen megmérettetésen.

A feladat során, a helyszínen kézhez kapott terv alapján, a rendelkezésre bocsátott anyagok felhasználásával kell egy kisméretű kertet létrehozni. Egyes részletek kidolgozott formában szerepelnek a dokumentációban, ezek precíz kivitelezését várjuk. Más részleteket szabadon hagyunk, hogy a kreativitást és a tervezési képességeket is összehasonlíthassuk.

Várjuk a jelentkezéseket a középiskolákban tanuló parképítő technikus diákokból szervezett 3 fős csapatoktól. A versenyzők kísérő tanárral érkezhetnek, aki nem számít a létszámba. Az építést megelőző estétől az eredményhirdetésig szállást és étkezést biztosítunk.

Oldalak