Humán munkaközösség

Költészetnapi versillusztrációk

A hétvégi kötészeti verseny után a költészetnapi versillusztrációs pályázat is sikeresen zárult iskolánkban. A Humán munkaközösség kezdeményezése a 200 évvel ezelőtt született és ennek apropójából meghirdetett Arany János-emlékévhez kapcsolódott. A szervezők a kötelező érettségi tételként is szereplő költő verseihez vártak a tanulóktól tetszőleges technikával készített illusztrációkat. Közel száz alkotás született, amelyek közül a zsüri 22-t talált érdemesnek arra, hogy az iskola kamaragalériájában közszemlére kitegye. A munkák minősítése az alapján történt, hogy a választott versből mi vizualizálódik képpé, mennyire és milyen eszközökkel, kézügyességgel sikerült a szöveg hangulatát térbeli, színes kompozícióvá formálni. A tanári kar által adott helyezési számok összesítése alapján született meg a végső sorrend:

1.Boácz Ramóna (12. EVP), 2. Szőke Attila (10. EV), 3. Horváth Cintia (10. KP), 4. Vígh Vivien (12. K), 5. Galát Zita (9. KP), 6. Sebestyén Péter (11. KP), 7. Szórádi Johanna (12. K).

A legügyesebbek egy-egy illusztrált Arany-balladakötettel és oklevéllel gazdagodtak, az érdeklődő többiek pedig a kiállított művek látványával.

Szakma és szenvedély mint ihletforrás

Kovács Róbert, iskolánk 11. EV (erdész-vadász) osztályos tanulója nem csupán a biológia- vagy a szakmai versenyek aktív résztvevője, hanem írói vénával is megáldott diák.

Tavaly és idén is szép sikereket ért el Egész éjen át című írásával. Az előző évben az SCI Ifjú vadászíró pályázaton szerzett 2. helyezést, idén pedig ugyanezzel a novellájával a Nimród folyóirat versenyén lett 1. helyezett. Az első helyezésért járó oklevelet és egyéb jutalmakat hagyományosan a FE-HO-VA kiállításon adják át a díjazottaknak, a beszámolónkat színesítő képek ott készültek, az elmúlt héten.

Gratulálunk Robinak, akiről tudjuk, hogy olvasni is nagyon szeret, a választott szakmájával kapcsolatos szépirodalmat, szakirodalmat egyaránt. Úgy tűnik, hogy ez és persze szókincse, fogalmazókészsége, kreativitása, ám mindenekelőtt a leendő hivatása és hobbija (véreb vezetés, versenyeztetés) iránti elkötelezettsége, fogékonysága akkor is gyümölcsözik, amikor irodalmi babérokra „tör”.

Terítéken az Okostányér

Iskolánk védőnője, Csuk Zsuzsanna ötlete nyomán ma újabb, a maga módján rendhagyó osztályfőnöki órán vehettek részt a 10. KP-sek. Az egészséges életmód, egészséges étrend témakörében olyan óra valósult meg, ahol nem csak beszéltünk a helyes táplálkozás fontosságáról, hanem kedvhozóként kóstolhattunk is olyan édességeket és italt, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Miután megtudtuk, hogy van élet - étel - a pizza, hamburger, chips és a fornettis péksütik világán túl is, illetve, hogy milyen kiemelt fontosságú a reggelizés vagy épp a megfelelő napi folyadékbevitel, sőt: az Okostányér fogalomkörében is megokosodtunk, Zsuzsa a gyakorlatban mutatta be diákjainknak, hogyan készíthetnek akár ők maguk is vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, az energiaitaloknál és az agyoncukrozott bolti üdítőknél ezerszer hasznosabb italt. A turmixba spenót, banán, alma és frissen facsart narancslé került némi víz társaságában, az eredmény pedig üdítő, teljesen természetes ízű és adalékmentes ivólé lett. Egyesek ugyan ódzkodtak az élénkzöld ital megkóstolásától, mások viszont a megmaradt mennyiségből még a családnak is vittek haza kóstolót.

Esélyórák – idén is

A Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház jóvoltából a múlt pénteken négy osztályunkban (9. KP, 10. KP, 10. DVi és 11. KP) valósulhattak meg a tavalyihoz hasonló, ún. esélyórák.  Örömmel vettük a lehetőséget, hiszen ezekkel az alapvetően érzékenyítő szándékú, interaktivitásra törekvő, rendhagyó órákkal még változatosabbá tehetjük osztályfőnöki óráinkat.

Az idősek helyzetéről és a generációk közti nehézségek áthidalásáról Hende Tamásné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ egyik szervezeti egységének vezetője, az értelmi sérüléssel élő gyerekek mindennapjairól a Rum-Kastély EGYMI két gyógypedagógusa: Szenczi Krisztina és Sághyné Gerencsér Andrea, a roma nemzetiségűek kultúrájáról, problémáiról, lehetőségeiről Ferkovics József grafikus, festőművész beszélt diákjainknak.

Köszönjük vendégeinknek az igényes és sokszínű órákat, amelyeket az előadók témában való jártassága, személyes érintettsége hitelesített mindennél jobban. Ha csak egy-egy mondatuk elgondolkodtatta vagy további töprengésre késztette tanulóink némelyikét, már nem jöttek hiába…

Az esélyórák terveink szerint decemberben folytatódnak a 11-12. évfolyamon.

Ünnepi megemlékezés

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából
2016. október 21.

A Kormány - az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról történő méltó megemlékezés érdekében - a 2016. évet emlékévvé nyilvánította. A szabadságharc hőseinek emlékezete csak akkor maradhat fent, ha történetüket továbbadjuk.

Ünnepi műsorunkban ezért a helytörténetre, azaz 1956 forradalmának és szabadságharcának szombathelyi és Vas megyei eseményeire helyeztük a fő hangsúlyt.

Oldalak