Herman emlékév

Alázat nélkül szerencse sincs - Németh Bálint szerint a természetfotózás nem divatszakma

Okos, kitartó, elhivatott, alázatos, ráadásul szemtelenül jóképű. Vannak álmai. Az egyiket nemrég kipipálhatta: meglett a muflonos kép. Németh Bálint amatőr természetfotós előadásán jártunk.

– A természetfotózás nem divatszakma. Nem a városi cicafiúk sportja. Gyakran lesz sáros és büdös az ember, sokszor meg kell küzdeni a természet elemeivel. A természetfotózáshoz, mint az életben oly sok mindenhez, alázat kell – mondja Németh Bálint a Herman Ottó szakközépiskola tornatermében, ahol több mint háromszáz diák hallgatja nagy-nagy figyelemmel.

Bálint fotói önmagukban is gyönyörűek, de a 21 éves erdőmérnök hallgató – aki általános iskolásként, majd bolyais gimnazistaként sorra nyerte az országos természetvédelmi versenyeket – úgy tud mesélni egy-egy kép születéséről, hogy az embernek rögtön kedve támad az erdőjáráshoz.

Teljes cikk a vaol.hu oldalon olvasható >>>

Herman Ottó Emléknap

Herman Ottó Emléknap - Madarak és Fák Napja
2017. május 16., kedd

10:20 - Kivonulás a Herman szoborhoz

10:30 - Emlékezés Herman Ottóra és koszorúzás

10:45-11:00 - Szünet

11:00-11:15 - Bevonulás a tornaterembe

11:15 - Németh Bálint erdőmérnök hallgató előadás:
Erdők, rétek, nádasok

11:50 - dr. Balogh Lajos botanikus muzeológus előadása:
Özönnövények mindenütt - Növényi inváziók hazánkban ls a nagyvilágban

Herman Ottó nyomában jártunk

Iskolánk több tanulója is részt vehetett egy budapesti kiránduláson, melyen a Herman Ottó-emlékév kíséreteben vettünk részt. Minden osztályból jöttek diákok: "kicsik és nagyok". Ez egy jutalomkirándulás volt olyan diákok számára, akik aktívan részt vettek a közösségi életben, versenyeken vagy műsorokon szerepeltek.

Január 14-én, szerdán kora reggel, vonattal indultunk a fővárosba. Kicsit fáradtan ugyan, de hatalmas lelkesedéssel sétáltunk el első megállónkhoz, a Városligetben található Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz. Meleg szeretettel fogadtak bennünket, és rögtön játékra is hívtak minket. Természetesen belementünk a szituációs játékba, illetve a szintén játékos totóra is elfogadtuk a kihívást. Elsősorban a Herman-kiállításra érkeztünk, de mivel az időnk engedte, ezért megtekinthettük a múzeum hatalmas vadász kiállítását is, mely nemcsak vadászaink tetszését nyerte el, hanem a többi diákét is. Nagyon jól éreztük magunkat a múzeumban, de tovább kellett mennünk.

Szobrot avattak Herman Ottó tiszteletére (+videó)

December 27-én lesz száz esztendeje, hogy elhunyt Herman Ottó természet és néprajzkutató, régész, politikus. Az utolsó magyar polihisztor mellszobrát pénteken avatták fel a nevét viselő szombathelyi iskola udvarán.
 
Herman Ottót az 1990-es évek elején választotta az önállóvá vált Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tantestülete névadójául.

Oldalak