Szakmák éjszakája

2017. április 21., péntek 18:00-22:00

Éjszakai erdei túra A FÖLD NAPJA 2017 - április 22. jeles naphoz csatlakozva. Csatlakozz hozzánk! Ünnepelj velünk zölden! Take a walk in the forest! „Tájékozódj, hogy cselekedni tudj!”

„Tájékozódj, hogy cselekedni tudj!” Az idei, 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében. Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban - a Föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye. Csatlakozz hozzánk! Ünnepelj velünk zölden! Take a walk in the forest!, ahogy Denis Hayes mondaná. Tudtad, hogy állítólag az erdei welness az új módi? Na és azt, hogy a japánoknak például külön szavuk van az erdőben létre? Ez a shinrin-yoku. Bár lefordítani nehéz, valami olyasmit jelent, hogy belefeledkezel az erdőbe, miközben a levegőt, az illatokat, a növényzetet, és az állatok hangját élvezed. Tarts velünk éjszakai túránkon, garantált a feltöltődés! Amit biztosítunk: sötétben világító testfesték (Sötétben világít/UV reaktív/Szabványos fényforrással is világít) Program: Kastély - erdő mélye - kastély túra, valahol szalonnasütéssel fűszerezve. A tűz mellett üldögélve pedig tudj meg többet a környezet- és éghajlatváltozásról!

Ismerd meg közvetlen környezeted virágait, fáit valamint az általad fogyasztott zöldségfélék termesztését!

Amennyiben minket választasz, úgy egy nagyon színes és érdekes programon vehetsz részt. Megismerheted az egyik legrégebbi szakmát a világon, melyet az emberek milliói gyakorolnak. Bekapcsolódhatsz az éppen aktuálisan végezhető feladatokba (tűzdelés, cserepezés, földkeverés...). Kipróbálhatod a kertészet adta lehetőségeket. Megismerheted egy üvegház, valamint egy automatizált fólia működését, berendezéseit. Külön örömöt jelenthet az, hogy az általad elültetett növénykét elviheted és otthonodban figyelheted a fejlődését. Ne feledd, hogy a kertészetnél nincs csodálatosabb foglalkozás, mivel élő anyaggal dolgozol és sokáig élvezheted a munkád gyümölcsét. Ne feledd jelmondatunk "Ki kertész lesz-Boldog lesz"!

Állatfajok életnagyságban: A látogatók betekinthetnek a vadászható és védett fajok világába. Érdekes és fontos információk birtokába juthatunk egyes állatok életmódjával kapcsolatban.

Az erdészeknek, vadászoknak ismerniük kell hazánk állatfajait. Előadásunk során preparátumok bemutatása mellett beszélünk a legfontosabb felismerési bélyegekről a különböző életmódok érdekességeiről. A látogatók megtekinthetik hazánk nagyvadfajainak trófeáit is.

Vadászfegyverek és optikák: Kollégáink bemutatják azokat a sörétes és golyós fegyvereket valamint távcsöveket melyeket a sport és hivatásos vadászok használnak.

A vadállomány szabályozása szigorú szabályok betartásával vadászati hasznosítás útján történik. Látogatóink megismerkedhetnek a vadászfegyverekkel és a bírálathoz , pontos lövés leadásához használt távcsövekkel is.

Ehető és mérgező gombák: A gombák világa óriási. Hazánkban rengeteg faj fordul elő. Tisztában kell lennünk azzal hogy mely fajok ehetőek és melyek nem.

A gombák hazánk gasztronómiájának szerves részét alkotják. Gyűjtésük nagy körültekintést és komoly ismereteket igényel. Kollégáink interaktív előadás során megismertetik a látogatókat a legfontosabb ehető és leggyakoribb mérgező gombafajokkal.

Eb a vadász kutya nélkül: A jól bevadászott vadászkutya elengedhetetlen része a vadászatoknak. Ismerkedjünk együtt az egyes fajtákkal!

A kutya az ember leghűségesebb társa. A vadászkutyák többezer éve elválaszthatatlan kollégái a vadászoknak. Ez idő alatt számos kutyafajta alakult ki tenyésztés útján. Előadásunk során igyekszünk bemutatni a legfontosabb hazánkban is előforduló vadászkutyafajtákat.

Kerttervezés. Autocad tervező programmal, saját elképzelés, ötlet alapján minden érdeklődő diák és felnőtt elkezdheti kertjének tervezését.

A program bevezető részében a szaktanár megismerteti az érdeklődőkkel a számítógépes kerttervezési program előnyeit és a kezeléshez, használathoz szükségek alapismereteket. A folytatásban megismerhetik a kerti elemek ábrázolásának lehetőségeit és módjait.

Kerttervezés. Autocad tervező programmal, saját elképzelés, ötlet alapján minden érdeklődő diák és felnőtt elkezdheti kertjének tervezését.

A program következő részében a szaktanár bemutat egy kész kerttervet. Elmondja és megmutatja, hogy az ő általa készített terv milyen szakmai szempontok szerint készült. Bemutatja a tervezésnek a menetét. Az elemzés végén közösen véleményt formálnak a tervről.

Kerttervezés. Autocad tervező programmal, saját elképzelés, ötlet alapján minden érdeklődő diák és felnőtt elkezdheti kertjének tervezését.

A szakmai program befejező részében az érdeklődők saját ötleteik alapján elkezdik elkészíteni kerttervüket. A szakmai irányítást továbbra is a szaktanár végzi, a szükséges instrukciókat megadja. Segíti a terv elkészítését, szükség esetén besegít, korrigál, melyet véleményével alátámaszt.

http://szakmakejszakaja.hu

Esemény dátuma: 
2017. április 21., péntek - 18:00 - 22:00
Szerző: 
Büki Zoltán