Leonardo

Idee Leonardo mobilitási pályázat - Összefoglaló a kinntartózkodás során tapasztaltakról

Iskolánk első sikeres Leonardo pályázatán, mint kísérőtanár vettem részt a felkészítés alatt. Diákként közel 20 évvel ezelőtt részt vettem iskolánk németországi gyakornoki programjában, ami életre szóló élményt jelentett. Ennek az élménynek az átadása, diákjaink általi megélése volt a kitűzött célom.

A program összeállítása elsősorban a szakmai, nyelvi, másodsorban és szociális és kulturális szempontok voltak meghatározók. Az otthoni felkészítés során tisztáztam a tanulókkal, hogy ez nem nyaralás, hanem intenzív, fárasztó tanulási időszak, ami később be is bizonyosodott.

Megvalósult szakmai gyakorlat az Európai Unió Leonardo Mobilitási pályázatának keretében

Az iskola 10 tanulója  Németországban részt vehetett egy hat hetes gyakornoki programban. Miután kiderült, hogy sikerült megnyerni a pályázatot, és az iskola aláírta a szerződést a Tempus Közalapítvánnyal, megkezdődött a pályázat megvalósításának komoly feladata. Az érintett szakokon (dísznövénykertész, parképítő, virágkötő) tájékoztatást kaptak a tanulók a projekt nyújtotta lehetőségekről. A meghirdetett lehetőség iránt sok an érdeklődtek. Az érdeklődőknek részletes tájékoztatót tartottam, melyen elmondtam a lehetőségeket, kötelezettségeket, amelyekkel a program jár. A tájékoztatót követően azok a tanulók, akik továbbra is láttak fantáziát az útban, azok beadták jelentkezésüket. A jelentkezést követően szaktanárok, nyelvtanárok, osztályfőnökök értékelték a tanulókat sokféle szempont alapján. A végén kiderült mely tanulók utazhatnak ki, illetve kik lesznek tartalékok.

Bemutató

Hamburg

Hamburg Szabad és Hanzaváros (német nyelven Freie und Hansestadt Hamburg, alnémet nyelven Hamborg) Németország második legnagyobb városa, a szövetségi köztársaság egyik önálló városállama, a hamburgi városrégió központi települése. Hamburg az Európai Unió legnagyobb olyan városa, amely nem egy tagállam fővárosa. A városnak mintegy 1,8 millió lakosa van, további 750 000 lakos él az agglomerációban. Rotterdam és Antwerpen után Európa harmadik legnagyobb forgalmú kikötővárosa, ezért Németországban a Világ Kapuja néven is ismerik.