Kollégiumunk hírei

Feliratkozás Kollégiumunk hírei hírcsatorna csatornájára
Frissítve: 8 perc 42 másodperc

Ifjúságvédelmi foglalkozás a kollégiumban

v, 2017/11/19 - 11:34

A 6. számú tanulócsoportnál ifjúságvédelmi foglalkozást szerveztünk a csoportfoglalkozás keretében. Iskolánkban és kollégiumunkban kialakult programok vannak arra, hogy az új tanulók minél könnyebben illeszkedjenek be a középiskolai életbe.

Ezt szolgálja a tanévkezdés előtti töpörtyű nap, majd másfél hónap múlva a töpörtyűavató. Sőt, az erdész-vadász szakon három évtizedes hagyománya van a malacavatónak. Ezeket a hivatalos rendezvényeket a tanulócsoport nevelője nem tartotta elegendőnek, ezért minden egyes kilencedikes szoba mellé idősebb mentor diákokat jelölt ki. Az Ő feladatuk segíteni az új tanulókat, hogy az iskola, a kollégium és a tanárok "sajátosságait" minél előbb megismerjék. A motiváló közösség kialakítását azonban akadályozhatják a beavatási, "csicskáztatás" kísérletek, amelyeket meg kell előzni. Ezek a diákcsínynek, heccnek induló "játékok" gyakran súlyos következményekkel járhatnak. A megelőzések érdekében szerveztük az ifjúságvédelmi foglalkozást. Németh Zsolt alezredes előadásában világosan elmagyarázta a "diákcsíny", a szabálysértés és a bűncselekmény közötti különbségeket. Bemutatta, hogy milyen könnyen át lehet esni a súlyosabb fokozatba. A csoportfoglalkozás segített abban, hogy a tanulók átlássák cselekedeteik súlyát, érezzék az önfegyelem fontosságát és segítsék egymást a felelős közösség kialakításában.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Halottak napi megemlékezés a kollégiumban

sze, 2017/10/25 - 22:07

A kollégium 6. tanulócsoportjánál fontos nevelési cél a nemzeti öntudat fejlesztése és az európai-keresztény kulturális hagyományok ápolása.

A tanulók csoportfoglalkozáson emlékeztek meg az aradi vértanúkról. A megemlékezésen Szerdahelyi T. Miklós A hóhér halála című novellája hangzott el.

A tanulócsoport felkészült a halottak napi megemlékezésekre is. Mindenszentek estéjétől a családok a temetőkben emlékeznek elhunytaikra. A csoportfoglalkozás legmeghittebb része volt, amikor Horváth Patrik 10. EV osztályos tanuló Juhász Gyula Testamentom című versét mondta el.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Aktív a kollégium gombaszakköre

sze, 2017/10/18 - 23:45

A gombaszakkör idei első foglalkozásán gombagyűjtést szerveztünk. A közel kétéves aszály után végre tömegesen jelent meg a gomba az erdeinkben. Ezen a foglalkozáson mutattuk be a szakkör új, kilencedikes tagjainak a gombagyűjtés szabályait. Szakmai vezetőnk ismét Kalauz József felsőfokú gombaszakértő volt. A begyűjtött több táska gombát a gombavizsgáló a szakkör végén újra átvizsgálta és kiválogatta az étkezésre alkalmatlan egyedeket.

 

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Herman kollégisták városnézése

cs, 2017/10/05 - 00:12

A kollégium 6. számú tanulócsoportja városnézésen vett részt. A tanulók megismerhették Szombathely főterének nevezetességeit és múzeumait. Ezen kívül gyönyörködhettek a csónakázótó festői környezetében is. A kilencedik évfolyamosok a leendő úszásoktatási helyszínük mellett megnézték az épülő Haladás stadiont is, ezekre a helyszínekre már a második félévtől tervezhetik a kimenőjüket.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Szalonnasütés a 6. sz. tanulócsoportnál

sze, 2017/10/04 - 23:55

A kollégium 6. számú tanulócsoportja közösségépítő csoportfoglalkozást szervezett a vadászkertben szalonnasütéssel egybekötve. A foglalkozás célja volt, hogy segítse a csoport közösségé alakulását, fejlődését. A tanulócsoport meghívta az összejövetelre a többi erdész-vadász kollégistát is, akik szívesen csatlakoztak programunkhoz, sőt a 10. EV. osztályfőnöke, Sipos László tanár úr is elfogadta meghívásunkat. A kilencedik évfolyamosok könnyebb beilleszkedésének segítése érdekében a töpörtyűk mellé idősebb mentor diákokat is kijelöltünk. A foglalkozás jól szolgálta a tanulók jobb megismerését. Következtetéseket vonhattunk le, hogy melyik tanulóra miben számíthatunk a támogató, motivált közösség kialakításában.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Szeptember búcsúztató

h, 2017/10/02 - 15:26

Vidám, sportos délutánnal búcsúztattuk a szeptembert, ahol fociztunk, tollaslabdáztunk, pingpongoztunk. Amíg sportoltunk csoportunk rangidős lányai palacsintát sütöttek nekünk.

 

Szerző: Vörösné Fábián ÁgotaCímkék: 2017-2018

Hermanos kollégisták az OMÉK-en

v, 2017/09/24 - 00:00

Iskolánkat az a megtiszteltetés érte, hogy a 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron önálló standdal vehetett részt. 2017. szeptember 20-án oktatásunk bemutatása mellett parképítőink versenyen is részt vettek. A helyszínen ismerték meg tanulóink a feladatot és a helyszínen biztosított növényekből kellett elkészíteni a parkrészletet. A kemény munkáért egyik Vas megyei húsipari kft. megvendégelte csapatunkat. Az iskolánkat képviselő Stummer Gergő, Boncz Erik, Horváth Richárd és Varjú Erik kertrész építéséért különdíjat érdemelt ki.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018

Röplabda szakkör

k, 2017/09/19 - 16:54

Kollégiumi sportszakkör keretében ismét útjára indítottuk a röplabdát. Már az első alkalommal izgalmas mérkőzéseket vívott egymással a három csapat.

Jó szórakozást, jó sportolást kívánok egész évre minden lelkes résztvevőnek! :)

Kapcsolódó képgaléria: https://www.facebook.com/pg/hermankoli/photos/?tab=album&album_id=145928...Szerző: Vörösné Fábián ÁgotaCímkék: 2017-2018

Újjáalakult a 6. sz. kollégiumi csoport

k, 2017/09/12 - 19:22

A 2017/2018-as tanévre újjáalakult a kollégium 6. sz. tanulócsoportja. Az előző tanév végén a tanulócsoport valamennyi végzős tanulója sikeres érettségi vizsgát tett. Helyükre nyolc új kilencedikes és két tizedikes erdész-vadász tanuló érkezett.

A csoport fő célja, hogy a tanulók minél eredményesebben sajátítsák el a reál, a humán és a szakmai tantárgyakat, valamint jellemükben erkölcsileg és etikailag is gazdagodjanak. El szeretnénk érni, hogy a kilencedikes tanulók minél gyorsabban álljanak át az általános iskolai tanulási módról a szakgimnáziumban elvárható hatékony és eredményes tanulásra. Illeszkedjenek be a a kollégiumi és az iskolai közösségbe, fejlesszék kreativitásukat, szakköri tevékenységekben is bontakoztassák ki ismert és rejtett képességeiket. Ismerjék meg iskolánk és a vadászati szak hagyományait és fél éven belül alkossanak összetartó közösséget. A tizedikes erdész-vadász tanulók számára nagy kihívás az idei tanév. Meg kell érteniük, hogy már tizedikesek, akiknek jó példával kell előjárniuk. Ugyanakkor azt is érteniük kell, hogy még csak tizedikesek, akiknek még nagyon sokat kell tanulniuk, hogy átvegyék a 12-13-asok szerepét. A tanulócsoport feladata, hogy fejlessze a kapcsolatot az erdész-vadász és a labdarúgó szakág között. Kiemelt cél a tanulócsoport részére a nemzeti öntudatra nevelés és az európai-keresztény kultúra elmélyítése.

Szerző: Török MiklósCímkék: 2017-2018