2017-18

Haditornán szerepeltek tanulóink

Országos Haditorna versenyt szervezett a Magyar Honvédség. A megyei döntőt idén is Vépen rendezték 2017. október 11-én tizennégy csapat részvételével.

Iskolánkat a 10. EV osztály tanulói Görbicz Levente, Horváth Patrik, Széll Péter és Tűü Dávid képviselték. Csapatunk fegyelmezetten csinálta végig a próbákat a lövészettől az elsősegélynyújtáson át a fegyveres 400 m-es futásig. Tanulóink komolyan vették a versenyt, ezért a helyi médiában is szerepeltek. A megszerzett hetedik helyért több ajándékot (hátizsákot, sapkát pólót, távcsövet) kapott minden versenyzőnk.

 

Egykori iskolaigazgatók találkoztak Szombathelyen

Idén a Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt a házigazdája a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók találkozójának.

Szombathely legmegbecsültebb, a város jövőjét alapvetően meghatározó emberei ülnek most a teremben, fogalmazta meg a nyugalmazott általános és középiskolai igazgatók hétfői találkozóján dr. Puskás Tivadar polgármester.

Ők azok, akik bizonyították, miképpen lehet egy oktatási intézményt úgy vezetni, hogy az iskolából tudással felvértezett, jól nevelt fiatalok kerüljenek ki az életbe. A gyermekek a családból fontos dolgokat hoznak, de jelentős részben mégis az iskolában dől el, milyen ember lesz belőlük. A polgármester szerint meghatározó az általános és a középiskola szerepe.

Elsős vadászaink a szakma sűrűjében

Szeptembertől szerelemittas szarvasbikák hangjától visszhangoznak a magyar erdők. Az október közepéig tartó néhány hét hazánk vadászainak legkedvesebb időszaka. Iskolánk oktatási vadászterületén is elkezdődött a gímbikák vadászata.

Börzsönyi András és Horváth Bálint hivatásos vadászok kíséretében a bőgés első két hetében máris hét kiváló gímbika került terítékre. Az értékes trófeák kifőzése és igényes kikészítése a vendégvadászok részére nagy gyakorlatot és ügyességet kíván. Szeptember 13-án 9.EV osztályos tanulóink szakmai gyakorlat keretein belül megfigyelhették és elsajátíthatták, azokat a legfontosabb ismereteket és szakmai fogásokat, ami a későbbi szakmai tevékenységükhöz feltétlenül szükséges. Nap végén csatlakoztak a végzős 13. és 14. EV osztályos végzős diákjaink is Mesterházy József vadászati felügyelő kíséretében. Sor került a terepi és trófeabírálati szempontok ismertetésére. Érdemes megjegyezni, hogy a vadőrök hatékony vendégkíséréséhez nagyban hozzájárultak a 14.EV osztályos tanulók. Közülük sokan a nyári hónapokban önként rengeteg terület előkészítő munkában vettek részt. Jutalmul az Alpokaljai Vadászati Közösség Vadásztársasága meghívta az érvényes fegyvertartási engedéllyel és állami vadászjeggyel rendelkező tanulókat ez év társas apróvadvadászataira.

Folytatódó esélyórák

A Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház koordinálásával az elmúlt hetekben három osztályunkban (9. D, 11. KP, 12. EV) valósulhattak meg a tavalyihoz hasonló, ún. esélyórák.  Ismételten örömmel éltünk a lehetőséggel, hiszen ezekkel az alapvetően érzékenyítő szándékú, interaktivitásra törekvő, rendhagyó órákkal még változatosabbá válhatnak az osztályfőnöki órák.

Az idősek helyzetéről és a generációk közti nehézségek áthidalásáról Hende Tamásné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ egyik szervezeti egységének vezetője tartott órákat felsőbb évfolyamosainknak. A diákok nyelvén kiválóan értő Anita óráin szó esett az időskorral járó fizikai és szellemi-mentális változásokról, ráadásul saját szakmai tevékenységéből merített konkrét példái, napi tapasztalatai hitelesítették a hallottakat. Előadása végén szóba került a halál, haldoklás (tabu)témája is.

A 9. D osztályban Stankovics Erika, a FÉHE szakmai vezetője járt. Segített megérteni diákjainknak, mi a különbség sztereotípia és előítélet között, mi a diszkrimináció, és hogy mennyire fontos lenne a másság iránti nyitottság, az elfogadó és együttérző szemlélet, látásmód kialakítása, elmélyítése önmagunkban. Óráját pár perces, sokatmondó kisfilmek tették színesebbé. Személyében is elhivatott, lelkes szakembert ismerhettünk meg.

Oldalak